Voordat ik Hier Ben Ik ging kijken, verwachtte ik eigenlijk een documentaire die zich concentreerde op religie(beleving). Centraal staan immers diverse kerkgangers uit het Noord-Hollandse Bloemendaal, hun dominee, de Bijbel en de zo herkenbare vragen rond de zin en duiding van ons bestaan. Achteraf bleek deze nieuwe documentaire subtieler, breder en maatschappijkritisch.
Als het regieduo Snoep en Vos namelijk iets duidelijk maakt, dan is het wel dat het leiden van een gejaagd en prestatiegericht bestaan geenszins is voorbehouden aan zelfbenoemde carrièrefetisjisten. De gevolgde Bloemendalers gaan duidelijk gebukt onder de verplichtingen van het drukke burgerleven. Wanneer de film opent, zien we hoe een vrouw van middelbare leeftijd haar man tijdens het hardlopen haar man overvalt met een waslijst aan geplande activiteiten. In die planning is iedere minuut functioneel; zelfs de hardloopsessie is ingemetseld in een ommuurd dagschema.
Het vervolg van Hier Ben Ik zoekt welbewust de spanning tussen (of juist de samenkomst van?) religie en maatschappelijk bestaan op. De kerkdienst op zondag dient zich hier vrij letterlijk aan als een rustsessie, een uitvlucht van de dagelijkse beslommeringen. De kerkgangers, en zeker ook de dominee, beseffen dat de prestatiemaatschappij hen net zo goed in beslag neemt als ieder ander mens. Aan de hand van Bijbelteksten en onderlinge gesprekken proberen zij op een praktische manier nieuwe invulling aan hun dagelijks leven te geven. Religie wordt een venster waardoor de werkelijkheid gezien kan worden, in plaats van een hulpmiddel om uit die werkelijkheid te ontsnappen.
Alhoewel religie in deze documentaire een grote rol speelt, valt op dat de geschetste situaties maatschappelijk gemeengoed zijn. Ook een felle atheist zal de worsteling van deze kerkgangers daardoor wellicht kunnen herkennen. Dat Hier Ben Ik met name in de tweede helft scherpte mist, is juist in dat licht jammer. Na een veelbelovende start wordt steeds meer duidelijk dat losse ideeën en concepten bij elkaar gevoegd nog niet garant staan voor een coherent en overtuigend geheel. Ondanks die fragmentarische insteek voorziet deze documentaire in relevante denkstof. Hier Ben Ik is daarmee niet per se een sterke, maar wel een uiterst intrigerende bioscooprelease.
Beoordeling: [usr 3]
Filminformatie: Hier Ben Ik (2017)/85 min./Documentaire/Regie: Sarah Vos en Sander Snoep/Met Ad van Nieuwpoort e.a.
Hier Ben Ik draait vanaf vandaag in de filmtheaters