Site pictogram Tim Bouwhuis

My favorite soundtracks #1: de meest iconische soundtracks

jaws

Je ligt op je rug in het water, genietend van je rust… of toch niet? Ergens in je bewustzijn hoor je zachtjes een paar donkere tonen. Je vraagt je af waar die tonen vandaan komen, en dan weet je het weer. Je haalt opgelucht adem: het is de soundtrack van Jaws (1974) maar. Toch zit het je niet lekker, die donkere leegte onder je voeten. Je weet immers maar nooit wat zich onder je kan bevinden…

Geloof het of niet, er zijn zat mensen die na het zien van Jaws een stuk minder relaxt open water betraden. Ergens hoorden ze John Williams’ herkenbare thema voor ’s werelds bekendste haaienfilm: tu du… tu du…

Zoals pas aangekondigd in de blog: My favorite Soundtracks-Inleiding (https://timbouwhuis.nl/myfavoritesoundtracks/#more-286) hoop ik af en toe wat van mijn favoriete scores en/of soundtracks met jullie te delen. Dit zal ik, afhankelijk van het onderwerp, steeds doen in groepjes van 3,5 of 10 filmpjes. Het leek mij leuk te beginnen met de meest iconische soundtracks. Daarmee bedoel ik die ’themes’ die iedereen kent: de soundtracks die de films in sommige gevallen zelfs zijn ontstegen, waarvan twee noten bij de meeste mensen al tot een blik van herkenning leiden.

Het thema van Jaws, dat ik hierboven omschreef, is een uitstekend voorbeeld van zo’n iconische soundtrack. Ik zal er nog vier met jullie delen:

1) John Williams- The Imperial Theme (Star Wars)

Ja, wie kent deze niet? Als Darth Vader de bekendste filmfiguur uit de filmgeschiedenis zou zijn, dan is the Imperial Theme misschien wel het bekendste filmthema. Opvallend: weer John Williams. De man heeft een patent op overbekende (en tegelijk ijzersterke) hoofdthema’s. The Raider’s March (Indiana Jones) zou hier eigenlijk ook niet mogen ontbreken.

2) Ennio Morricone- The Good, The Bad and the Ugly

Wil je de één van de beste films ooit (en direct ook mijn favoriete western) zien? Kijk dan The Good, The Bad and the Ugly (1966). Nog niet gezien? De heerlijke theme ken je wel:

3) Vangelis- Chariots of Fire

Dit is wat ik bedoel met een soundtrack die de film ontstijgt. Chariots of Fire is enorm bekend, maar ik betwijfel of meer dan de helft van de mensen die het nummer kennen de film hebben gezien. Ik in ieder geval (nog) niet, moet ik zeggen. Mr. Bean’s escapades bij de openingsceremonie van de Spelen in Londen (2012) vergrootte de bekendheid van het nummer nog eens extra:

Trouwens, Conquest of Paradise vind ik nog beter. Maar die is naar ik schat iets minder bekend.

4) John Barry- James Bond Main Theme

Deze kon ook niet ontbreken. Wie kent het thema van ’s werelds bekendste geheim agent nu niet?

Welke iconische soundtracks mis ik nog? Laat het me weten!

Mobiele versie afsluiten