My favorite soundtracks- Inleiding

soundtracks-escuchar-online

Het is misschien wel mijn favoriete muzikale genre: de soundtrack. Misschien komt het omdat ik zoveel van films houd, misschien is het omdat ik instrumentale muziek zo erg kan waarderen.

In ieder geval is het zo dat ik geen film bekijk zonder te letten op de muziek die wordt gebruikt. Er zijn twee ‘soorten’ muziek die in films gebruikt worden. Enerzijds heb je bij vrijwel iedere film een score, dat is de instrumentale muziek die de beelden ondersteunt. De instrumentale muziek wordt gecomponeerd door een filmcomponist, bijvoorbeeld Hans Zimmer of John Williams. Anderzijds is er bij veel films ook sprake van een soundtrack, met daarop gezongen nummers. Dit kunnen bestaande pophits of classics zijn die in de film hergebruikt worden, maar vaak worden er voor een nieuwe film ook speciaal één of meerdere nummers geproduceerd. Soms worden score en soundtrack als een geheel worden uitgebracht. Op de cd zijn dan zowel ‘gewone’ als instrumentale nummers te horen.

Een goede score en/of soundtrack kan een film maken, terwijl slechte muziek funest kan zijn voor de filmbeleving. In veel gevallen gaat het succes van een film hand in hand met de populariteit van de soundtrack. Frozen (2013) was een enorme filmhit, maar de muziek (lees: Let it Go) werd zo mogelijk nog populairder.

Soms valt een film tegen, terwijl de muziek wel goed is. Dat gevoel had ik bijvoorbeeld bij Transformers. Het tweede deel vond ik erg matig, maar de score van Steve Jablonsky (hieronder: Infinite White) was fenomenaal. In die gevallen laat de uitspraak ‘de muziek is beter dan de film’ zich graag toepassen.

Ik geniet op verscheidene manieren van filmmuziek. Ik luister er regelmatig naar (los van de films), als ik even wil ontspannen of als ik bezig ben met schoolwerk. Als ik echter een score hoor in combinatie met een (goede) film (the Lord of the Rings bijvoorbeeld), dan kan ik daar extra van genieten. Tenslotte is het zo dat ik soms iets speciaals heb met een bepaald (pop)nummer, omdat het op memorabele wijze is verwerkt in een film die ik gezien heb. Zo denk ik bij het horen van Don’t You (Forget About Me) van de Simple Minds altijd aan het einde van the Breakfast Club (1985):

Het leek mij leuk in de toekomst regelmatig mijn favoriete soundtracks te delen in de vorm van embedded youtube-linkjes, telkens voorzien van een toelichting. Op die manier hoop ik wat van mijn favoriete muziek te delen met de bezoekers van deze blog. Daarnaast geeft het mij  de mogelijkheid (opnieuw) van de betreffende scores en soundtracks te genieten. Aangezien ik van mening ben dat filmmuziek toch een beetje ondergewaardeerd/minder bekend is t.o.v. andere genres, lijkt het me leuk deze muziek hier wat meer aandacht te geven (ook al houd ik zelf ook van allerlei andere muzikale genres).

Wordt dus vervolgd!

En ter aftrap: dit was de opening van het concert van soundtrackkoning Hans Zimmer, dat ik in mei bijwoonde. Met als hoogtepunt het moment dat het doek omhoog ging en het koor tevoorschijn kwam (op +- 6.50 minuten van het filmpje):

13 gedachten over “My favorite soundtracks- Inleiding”

 1. Muziek op e’n chillen of aan school werken klikt erg herkenbaar. En Hans Zimmer is zo goed! Niet te geloven, ben nog steeds een klein beetje jaloers dat je er heen bent geweest

 2. Hans Zimmer is ‘in’, tegenwoordig. En terecht, overigens. Maar naast het muzikale geweld van Zimmer is het soms ook geweldig om een pareltje als Michael Giacchino’s score voor Disney’s UP te horen!

  1. Klopt. Zijn concert tour door Europa heeft veel gedaan aan zijn populariteit en bekendheid. Zo ontsteeg hij als het ware de films en werd hij ook daadwerkelijk een performer.

   Ik zal Up nog eens aanzetten! Giacchino behoort tot m’n favoriete componisten, mede omdat hij heel Lost (mijn favoriete serie zo’n beetje) van muziek heeft voorzien. Ook de muziek van de nieuwe Star Trek en Jurassic World zijn van zijn hand.

 3. Zelf luister ik niet zo veel meer naar soundtracks, maar er zijn wel een aantal films waarvan ik ze erg veel geluisterd heb. Voorbeelden zijn Once, The Hunt for Red October en E.T.

  1. Ik moet zeggen, ik ken ook niet heel veel mensen die er gericht vaak naar luisteren. Het moet wel echt je ding zijn, al denk ik dat er zat mensen zijn die tijdens het kijken van films genieten van de muziek, maar er verder niet echt naar op zoek gaan.

   Grappig dat je deze titels noemt, want die eerste twee zijn bij mij nog niet bekend (de scores dan). Heb de films nog niet gezien. E.T. uiteraard wel, fantastisch main theme van Williams.

   Laat je af en toe eens verrassen als ik wat scores plaats, zou ik zeggen;

 4. Als ik naar filmmuziek luister zijn het vooral de classics van Hans Zimmer, John Williams en Howard Shore. De soundtracks van Men in Black en Wild Wild West van Will Smith vind ik ook geniale nummers.

 5. Film muziek is fantastisch. Zelf luister ik met enige regelmaat naar Hans Zimmer, John Williams of Howard Shore. Soms gewoon kippenvel momenten. Prachtig!

Geef een reactie