My favorite soundtracks #2: Angelo Badalamenti

angelo-badalamenti

Het is een tijdje geleden dat ik de tweede update publiceerde van de serie ‘my favorite soundtracks’. Het idee is heel simpel: aangezien ik nogal een grote fan ben van filmmuziek, deel ik zo af en toe in een post eens mijn persoonlijke favorieten. Soms zal ik hierbij ordenen op thema, soms op componist. De vorige post behandelde de meest iconische soundtracks (zie: https://timbouwhuis.nl/my-favorite-soundtracks-1-meest-iconische-soundtracks/). Nu wil ik graag een paar fragmenten delen van één van mijn favoriete componisten. Angelo Badalamenti zal velen onbekend zijn, maar dat maakt zijn werk niet minder de moeite. Zijn naam als componist is onlosmakelijk verbonden aan de films van David Lynch, die hij bijna allemaal van een score voorzag.

Badalamenti raakte betrokken bij de werken van David Lynch toen hij gevraagd werd als zangcoach te fungeren voor Isabella Rossellini in de film Blue Velvet (1986). Lynch wilde Rossellini een eigen versie laten zingen van het gelijknamige nummer van Bobby Vinton, maar slaagde er niet in de rechten te vergaren. Vervolgens schreef hij de lyrics voor een nummer dat Julee Cruise uiteindelijk zou zingen, en gebruikte hij de muziek van Angelo Badalamenti op de achtergrond. Het resultaat was Mysteries of Love, een dromerig nummer dat de sfeer van de film geweldig weet over te brengen:

Blue Velvet werd niet alleen de grote comeback en definitieve doorbraak van Lynch (na de geflopte boekverfilming van Frank Herbert’s Dune), het garandeerde ook Badalamenti’s latere rol als Lynch’ vaste componist. In 1990 zou Badalamenti zijn absolute meesterwerk afleveren. De soundtrack van de serie Twin Peaks is waanzinnig goed, en staat garant voor de ongeëvenaarde sfeer die met name de afleveringen van seizoen één uitstralen. Hier deel ik twee filmpjes die betrekking hebben op de muziek van Twin Peaks. Het eerste filmpje betreft, hoe kan het ook anders, de main theme voor de serie. Ik ken haast geen intro voor een tv-serie die ik beter geslaagd vind dan Theme from Twin PeaksEn er zijn nogal wat intro’s die ik tot mijn muzikale favorieten reken…

Het tweede filmpje vind ik zelf het pronkstuk van deze update. Badalementi legt hierin uit hoe het muzikale thema voor de serie ontstaan is. Terwijl hij dit doet, speelt hij op zijn keyboard twee (hogere) variaties op de main theme, waarbij met name de hoogste variatie (ook wel bekend als Love Theme from Twin Peaks) telkens weer voor kippenvel zorgt.

Na Twin Peaks was Badalamenti onder andere betrokken bij de scores voor The Straight Story, Mulholland Drive (één van mijn favoriete films), Lost Highway en Arlington Road. Die laatste film is eigenlijk een van de meest bekende films met een score van Badalamenti die niét door David Lynch geregisseerd is.

Voor wie nog niet genoeg gehoord heeft, sluit ik af met nog twee pareltjes uit het oeuvre van deze Amerikaanse componist. Angelo Badalamenti mag dan niet al te bekend zijn, voor de liefhebbers van het werk van Lynch (zoals ik) is hij een onmisbare schakel geweest. Zijn score voor Twin Peaks is er daarnaast één om in te lijsten en nooit meer te vergeten.

Love theme (Mulholland Drive, 2001)

Main theme (The Straight Story, 1999)

 

 

Geef een reactie