Site pictogram Tim Bouwhuis

Terugblik Oscars 2017: and the winner is…

Vannacht was het zover: in het Dolby theatre te Los Angeles werden voor de 89e keer de Oscars uitgereikt. Wakker worden én wakker blijven was verrassend makkelijk. Ik zag een vermakelijke, maar wel wat brave en matte uitzending, die op het einde ineens in chaos ontaarde…

Dit is wat er gebeurde: het respectabele duo Warren Beauty en Faye Dunaway (vijftig jaar geleden Bonnie and Clyde) was aangewezen om de Oscar voor Beste Film uit te reiken. Beauty nam het kaartje met de winnaar in de hand, maar twijfelde wel heel erg om gewoon op te lezen wat er stond. Hij gaf het kaartje daarop (hoe dom kun je zijn) aan partner Faye, die niét twijfelde en La La Land afkondigde als winnaar. Chazelle (regie), Hurwitz (muziek) en consorten betraden het podium, de consorten begonnen met hun bedankspeech.

Het duurde minimaal een minuut voor iemand riep dat er een vergissing in het spel was, wat direct werd bevestigd door host Jimmy Kimmel. Autsj. Wat bleek nu: in de coulissen had de beste Warren het kaartje van Beste Actrice (Emma Stone, de film moge duidelijk zijn) in handen gekregen. Warren zag Emma Stone staan (met La La Land in kleine letters eronder), en was niet zo scherp van geest dat zijn alarmbellen doorsloegen.

Nu goed, Moonlight won dus de Oscar. Regisseur Barry Jenkins stamelde nog wat woorden, Chazelle zag ik al niet meer, en toen was de uitzending alweer afgelopen. Ohja, Kimmel stamelde nog wat onbeholpen dat hij de uitzending had verpest, maar dat het ‘uiteindelijk toch om de mooie films ging’. Is dit ooit eerder gebeurd? Het was mijn eerste gedachte, en nog steeds vind ik het bizar dat zoiets bij ’s werelds grootste filmprijzen kan gebeuren.

Uiteraard was dit wel het laatste wapenfeit, en gebeurde er voor die fatale fout ook veel dat het vermelden wel waard is. Ik besloot mijn belangrijkste en leukste observaties op een rijtje te zetten. Leuk voor wie de uitreiking zag, in de verte wellicht ook nog wel informatief voor wie haar niet zag:

Dat was het wel zo’n beetje! Wie heeft de uitreiking ook (terug)gekeken? Wat viel op? Welke winnaars waren te verwachten, welke waren (on)terecht?

Mobiele versie afsluiten