Op donderdag 26 januari was ik in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam aanwezig bij de opnames van de RWW-show. Een tijdje daarvoor was ik gevraagd om in het kader van het onderwerp ‘Jezus Christus’ aan te schuiven als filmrecensent. Het idee was dat ik iets zou vertellen over filmfragmenten die betrekking hebben op Jezus en over de rol van het christendom in de Nederlandse (film)cultuur.
Celestine Raven (vandaar RWW; Raven wil weten) gaat in haar talkshows in op onderwerpen die ze graag wil doorgronden. De RWW-show is het decor voor gesprekken tussen Raven en diverse gasten, die stuk voor stuk iets te vertellen hebben over het onderwerp van de dag. Ditmaal waren dat Fik Meijer (ex-hoogleraar Oude Geschiedenis en auteur van diverse historische boeken), Rachel Reedijk (cultureel antropologe en lid van de liberale Joodse gemeenschap), Huseyin Onal (theoloog en Imam) en Kees de Groot (hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Tilburg).
In het laatste gedeelte van de show mocht ik samen met Kees de Groot aanschuiven. Onderwerp van gesprek was met name de rol van het christendom in de Nederlandse cultuur. Ik heb een fragment laten zien uit de film Knielen op een Bed Violen (2016) dat daarbij illustratief was. Daarna werd nog een kort stukje getoond uit de film The Last Temptation of Christ (1988) van Martin Scorsese. Omdat niet het gehele fragment in de montage is verwerkt, is hieronder het youtube-linkje van de betreffende scène terug te vinden:
Ik zit vanaf +- 33.00 aan de tafel van de Celestine (voor de uitzending, zie het begin van deze post), maar de gehele uitzending is aan te bevelen. Naast de genoemde gasten gaf een (vaste) huisdichter acte de présence, en voorzag een gospelkoor de opnames van de nodige muzikale omlijsting.
Interessant was met name de samenkomst van verschillende perspectieven op Jezus. Door zowel een historicus, een Imam als een Joodse antropologe aan het woord te laten, kon Celestine een divers en verrijkend beeld laten zien van de betekenis en positie van Jezus in de Nederlandse cultuur en binnen de verscheidene religies. Daarbij overheersten verrassend genoeg niet de verschillen, maar de overeenkomsten. Ik vond het een eer bij de uitzending aanwezig te zijn.
De RWW-show wordt met regelmaat georganiseerd door Celestine Raven. De onderwerpen die zij aan de orde laat komen zijn zeer divers. Op het youtube-account van de show (https://www.youtube.com/channel/UCq6bALLSs3ZnoY6QrFLK5XA) zijn enkele eerdere uitzendingen terug te vinden. Ook is hier onder de recente uploads nog eens de uitzending over Jezus te vinden.
Zelf schreef ik onlangs een uitgebreid essay over de film the Passion of the Christ (2004). In de uitzending is een kort (verder niet nader door mij besproken) fragment van deze film opgenomen. Het essay is op mijn website terug te vinden: