Site pictogram Tim Bouwhuis

Top-25: Het allerbeste van filmjaar 2017

Het was een geweldig filmjaar. Ik zag meer titels dan ooit: in de bioscoop/pers, op filmfestivals, thuis… Na mijn verhuizing richting Antwerpen bleek daarnaast dat ik op twee straten woonde van een prachtige arthousebioscoop , die binnen het studieprogramma van mijn opleiding een prominente plaats zou innemen. Zo kon het gebeuren dat ik mijn studie Film en Visuele Cultuur ging combineren met ontspannen uitstapjes naar Cinema Zuid, waar ik o.a. al City LightsOn the WaterfrontLa Notte en Jules et Jim zag.

Na al dat filmgeweld blijft de teller ‘steken’ op 532 (waarvan 202 in de bioscoop). Aangezien ik vorig jaar 305 titels heb gekeken, moet ik misschien overwegen het komend jaar wat rustiger aan te gaan doen…

Of dat lukt weet ik niet, maar ik neem me sowieso wel voor ook weer de nodige series te gaan kijken. In 2017 zag ik alleen WestworldGame of Thrones (s.07) en het weergaloze derde seizoen van Twin Peaks. Voor de door mijn favoriete regisseur geïnitieerde revival moesten de nodige extra films uiteraard wijken, al is die opmerking bewust dubbel: vanwege de bij uitstek filmische opzet van de serie heb ik zelfs nog even getwijfeld of ik The Return niet gewoon bovenaan m’n jaarlijstje moest plaatsen.

Op de radar staan Stranger Things (jup, die heb ik nog niet gezien), Big Little LiesFargoTop of the Lake: China GirlThe Leftovers… Tegelijkertijd ligt de focus ook in 2018 op het beste wat cinema te bieden heeft. Ik word – noodgedwongen – selectiever; met m’n biosabonnement zag ik écht bijna alles, maar m’n watchlist van oudere titels groeit, terwijl er steeds meer films uitkomen die ik gemakkelijk kan missen. Dat neemt niet weg dat ik m’n persbezoekjes zo veel mogelijk wil blijven combineren met m’n studie (die misschien voor de zomer ook al weer beëindigd is). Eerste afspraak: het IFFR, vanaf eind januari.

Top-25

Ik heb heel bewust besloten mijn favorieten te presenteren in een heuse top-25. Zou het blijven bij een top-10, dan worden te veel titels niet genoemd; dit terwijl ik juist heb gemerkt dat een aantal prachtige films onder dreigen te sneeuwen bij het geweld van de grote releases. Zo zijn alle multiplexen in december zodanig afgestemd op (in dit geval) de nieuwe Star Wars dat je pareltjes als On Body and Soul nog sneller zou kunnen missen. Nu goed, ik schrijf nu nog meer dan normaal vanuit m’n eigen smaak, maar ik hoop met mijn toplijst ook te kunnen enthousiasmeren voor een aantal minder voor de hand liggende titels.

Indebioscoop

Ik werd gevraagd om mijn vijf favorieten van het voorbije jaar te presenteren op http://www.indebioscoop.com/Indebioscoop presenteert exclusieve recensies bij nieuwe releases, en biedt daarnaast een breed aanbod van interviews, festivalverslagen en achtergrondartikelen. Dit jaar mocht ik onder andere schrijven over Alien: Covenant en Martin Scorseses cinematografische meesterwerk Raging Bull.

Voor mijn selectie aldaar bestond een eenvoudig en logisch criterium: alleen films die in 2017 in de Nederlandse bioscopen uitkwamen mochten worden gekozen. Dit leidde ertoe dat ik twee films uit mijn eigen top-5 (zie hieronder) al moest slachtofferen, en twee andere films mocht doorschuiven. Mijn eigen criterium is als volgt: ik selecteer nieuwe releases die ik zag in 2017. Dat voorkomt dat ik films van eind 2016 (die ik aan het begin van januari zag) nooit in een jaarlijstje kan opnemen. Daarnaast wil ik titels die ik éérder zie (op filmfestivals) tóch gewoon alvast kunnen selecteren.

Op Indebioscoop vind je ook nog mijn zogeheten ‘miskleun’ van 2017, beschrijvingen bij mijn vijf daar gekozen favorieten en een extra pleidooi voor het helaas onuitgebrachte The Levelling. Let op: plaatsing is daar morgen, overmorgen, óf de dag erna. Ik zal deze tekst later nog vervangen door een linkje.

De lijst

1-You Were Never Really Here

2- In the Crosswind (Risttuules)

3-mother!

4- La La Land

5- 20th Century Women

6- Jackie

7- The Handmaiden

8- Song to Song

9- Blade Runner 2049

10- Brimstone

11- Manchester by the Sea

12- On Body and Soul

13- La Mort de Louis XIV

14- The Levelling

15- I am not your Negro

16- Paterson

17- Loveless

18- Thelma

19- A Ghost Story

20- Lily Lane

21- Heartstone

22- The Square

23- Broers

24- Ascent

25- Train to Busan

Recensies

Mijn recensies van de gekozen films nog eens teruglezen? Als ik iets geschreven heb is de filmtitel direct ook een hyperlink.

Letterboxd

Mijn top-25 vind je ook terug op letterboxd.

Wat waren jouw favorieten? En welke zaken waren eigenlijk van doorslaggevend belang bij het opstellen van jouw persoonlijke jaarlijst?

 

Mobiele versie afsluiten