Recensie: On Body and Soul (2017) [Drama, romantiek]

Een tijdje terug postte ik al een kortere review van On Body and Soul, de winnaar van het filmfestival van Berlijn en de Hongaarse Oscar-inzending voor beste buitenlandse film. Nu de film regulier uit is in de Nederlandse zalen, wordt het ook tijd mijn volledige recensie van deze prachtige arthouse-titel te delen.

In de openingsscène van On Body and Soul komen twee herten bij elkaar in een besneeuwd boslandschap. De beelden hebben iets idyllisch, alsof alle schoonheid van de wereld is samengeperst in die eerste paar frames. De twee herten zijn mensen van vlees en bloed, die in hun dromen hun schaamte achter zich kunnen laten.

In eerste instantie doen ze dat nog onbewust: Endre (Géza Morcsányi) is de gezaghebber van een lokaal Hongaars slachthuis, Mária (Alexandra Borbély) een onopvallende medewerkster. Het geestelijk ongezonde werk dat zij verrichten lijkt er mede voor te zorgen dat vooral Mária haar ware emoties stelselmatig onderdrukt. De situatie verandert als er voor de mentale controle van het personeel een  bedrijfspsychologe (Réka Tenki) langskomt. In de twee afzonderlijke getuigenissen over de dromen van Endre en Mária ziet zij een zorgvuldig geregisseerde grap. Een man van middelbare leeftijd en een jonge vrouw, dromend over herten bij een beekje? De scepsis van de psychologe brengt Endre ertoe te bevestigen dat er inderdaad opzet in het spel was.

Verder lezen doe je hier

Beoordeling: [usr 4]
Filminformatie: On Body and Soul (2017)/116 min./Genre: Drama, romantiek/Regie: Ildikó Enyedi/Cast: Alexandra Borbély, Géza Morcsányi, Réka Tenki e.a.

On Body and Soul draait sinds afgelopen donderdag in de Nederlandse zalen

Samenvatting
Datum
Filmnaam
On Body and Soul (2017)
Beoordeling
41star1star1star1stargray

3 gedachten over “Recensie: On Body and Soul (2017) [Drama, romantiek]”

  1. Een slachthuis. Uiteraard. Soms heb ik het gevoel alsof het oostblok op het witte scherm bestaat uit slachthuizen. Dat gevoel heb ik al sinds Tygo Gernandt een “duistere ex-Joegoslaaf” (aldus wikipedia) met een vleeskliever speelde in Het schnitzelparadijs :p

Geef een reactie