Stel je voor: er is een wereld waar je mooiste dromen waargemaakt worden. In een groots opgezet themapark maken levensechte robots, geënt op kunstmatige intelligentie, die als enige doel hebben te doen wat jij wilt. Uiteraard wel tegen een flink geldbedrag, want alles kost geld:) De nieuwe HBO-serie Westworld draait op dit concept. De eerste reacties waren lyrisch. Zo werd Westworld zelfs al vergeleken met HBO’s vorige high concept-serie, Game of Thrones…
En opzich is dat nog niet eens zo gek. Kijk bij de openingscredits maar eens welke namen betrokken zijn bij dit project. De eerste episode is geregisseerd door Jonathan Nolan, het ‘broertje van’, en de scenario-schrijver van Christopher’s films The Prestige, the Dark Knight en The Dark Knight Rises. Nolan wordt bijgestaan door bestsellerauteur Michael Crichton, die onder andere Jurassic Park schreef. Maar er is meer: Chrichton schreef al in 1973 (!) het script voor de film Westworld, die gebaseerd was op Chrichton’s boek. Heel origineel is de serie plottechnisch dus niet, maar anno 2016 is er een monsterbudget beschikbaar, en is het format gewijzigd van film naar televisie. Mystery-en Sciencefictiongigant J.J. Abrams (Lost, Star Trek, Cloverfield) is als producent verbonden aan de serie., waarmee een intelligent plot met veel sf-elementen gegarandeerd lijkt.
En dat blijkt wel. De eerste aflevering van Westworld intrigeert. Niet zozeer omdat je direct helemaal de serie ingezogen wordt (dat heeft nog wat tijd nodig schat ik), maar omdat het narratieve concept enorm interessant is. ‘Westworld’ is een enorme wereld in een wereld: een Truman Show-achtige koepel, van waaruit de makers van de robots het reilen en zeilen in het themapark regisseren. Al snel blijkt dat de relatie tussen de maker en de gemaakte(n) in deze serie centraal staat. Hoe echt kunnen en mogen deze robots met kunstmatige intelligentie zijn? Valt of staat dit concept met de kennis van de menselijke bezoekers dat de robots nep zijn? Of kan die grens langzaam gaan vervagen?
Wat zeker is, is dat het niet lang duurt voor er een en ander misgaat. Een ‘Man in Black’ (Ed Harris) waart door de straten, een spoor van moord en vernietiging achterlatend. Dolores (Evan Rachel Wood) wordt emotioneel gemanipuleerd door de makers, die haar geheugen dagelijks resetten. Dag na dag wordt ze wakker in dezelfde wereld, en komt ze weer in aanraking met haar mannelijke love interest (James Marsden). Wat dat betreft is Westworld net Groundhog’ Day, maar dan met een vrouwelijke hoofdrolspeelster.
Westworld is een absolute aanrader. Het production design is waanzinnig: saloons die doen denken aan de westerns van weleer worden afgewisseld met kille sf-settings. De cast bestaat uit een scala aan bekende namen en het verhaal is thematisch sterk en intelligent geschreven. Tel daar nog eens bij op dat Game of Thrones-componist Ramin Djawadi van de partij is, en het kan na één aflevering eigenlijk al niet meer stuk… hoop ik:)
Serie-informatie: Westworld (2016)/10 afl./seizoen 2 aangekondigd/HBO/Genre: Sciencefiction, Western/Score: 8 (episode 1)/Regie: Jonathan Nolan (episode 1)/Cast: James Marsden, Evan Rachel Wood, Ed Harris.
Ik heb net het eerste seizoen van The OA afgekeken, dus heb nu weer plek voor Westworld, want ik ben best benieuwd!