The movie experience as format: a 3D state of the union [Article]

Alita: Battle Angel (2019)

[Dutch & English]

Hoe is het gesteld met 3D en andere alternatieve filmformats in Vlaamse en Nederlandse multiplexen? Toen mijn Vlaamse collega David Vanden Bossche (enola, CINEA) me onlangs met die vraag benaderde, hoefde ik mijn bereidheid om mee te zoeken naar antwoorden niet al te lang te overwegen. Het resultaat is een lang artikel geworden, gepubliceerd op de site van cultuurmagazine Enola.

Klik hier voor een overzicht van onze bevindingen.

Een prachtige extra is de publicatie van de Engelse vertaling op de blog van de Amerikaanse filmwetenschappers David Bordwell & Kirstin Thompson.

Deze blog-entry vind je hier.

David was afgelopen weekend te gast bij het Gentse radioprogramma Kuleshov om over het artikel in discussie te gaan. De uitzending is hier terug te luisteren.

To which extent do 3D and other alternative film formats feature in Belgian and Dutch multiplex theaters? When my Belgian colleague David Vanden Bossche (enola, CINEA) recently asked me to cooperate on an article that he had in mind, I did not hesitate too long. The satisfying outcome is a longread that has been published on the website of culture magazine Enola.

Click here for an overview of our findings (Dutch).

We are honoured that the American film scholars David Bordwell & Kirstin Thompson were willing to publish the English translation of our article on their blog website.

Click here for the blog-entry.

Last weekend, David Vanden Bossche discussed the article in a broadcast of Kuleshov, a Belgian radio programme. The stream has been posted on Mixcloud.

5 gedachten over “The movie experience as format: a 3D state of the union [Article]”

 1. Deze ga ik zeker even de tijd voor nemen om te lezen. Het feit dat sommige titels niet in 2D te bekijken zijn stoort me enorm en heeft er al voor gezorgd dat ik een aantal films niet ben gaan zien totdat ze op VOD uitkwamen. Heb het een keer nagevraagd bij Pathé en die gaven feedback dat het opgelegd werd door distributeurs. Verder geen tijd gehad om die bewering verder te onderzoeken, maar ben erg benieuwd naar jullie conclusies!

  1. Ben benieuwd of het stuk deels ingaat op je vragen. Mijn bevindingen zijn met name samples (rond Alita) en cijfers die vervolgens in een groter plaatje worden bezien. Mijn collega in België heeft echt met iemand bij Kinepolis gesproken.
   Mijn vermoedens over de positie van 2D in Nederlandse multiplexen bleken in ieder geval te kloppen, dat wil zeggen, binnen de grenzen van mijn onderzoekje.

 2. Heb het inmiddels gelezen en ook een reactie achtergelaten. 2D wordt in ieder geval in Rotterdam (ook bij bv. Cinerama) voor de grote blockbusters minder getoond. Dat in ieder geval de afgelopen maanden m’n ervaring geweest wanneer er een film uitkwam die ik graag wilde zien en waarbij ik geen 2D voorstelling kon vinden waar ik heen kon gaan.

  De interessante vraag is of het publiek naar 3D films gaat omdat ze dit daadwerkelijk willen of omdat er vaak geen alternatief is en de “populariteit” van het format eigenlijk kunstmatig is.

  1. die observatie voor Rotterdam had ik zelf ook los van cijfermateriaal, maar je ziet dus dat impressie en test case elkaar daar versterken.
   Cinerama is gelinkt aan Kinepolis Group dus ook weer niet helemaal buitenspel in onze analyses;

   Voor de laatste vraag die je stelt zou een groot onderzoek nodig zijn, naar mijn weten is dat er ook nog niet voor NL. Één van de conclusies tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de branche dit jaar was dat minder mensen ‘kiezen’ voor 3D. Dat is pure data van bezoek over een heel jaar, het gaat dus niet om daadwerkelijk onderzoek naar individuele voorkeuren van bezoekers. Maar de bevindingen werden wel gepresenteerd als een teken aan de wand dat de behoefte aan 3D tanende is geweest in ’18. Alleen als je nu naar de programmeringen kijkt lijkt het er niet op dat er geminderd wordt… of je moet de andere alternatieve formats, zoals 4DX en D Atmos, als gedeeltelijke vervangers van 4DX willen zien.

Geef een reactie