Filmbekentenissen Blog- de ultieme filmbiecht

Film-Bekentenissen-blogathon-e1460549472187

Via Daan Kusen (een mede-blogger) kwam ik terecht op de website defilmkijker.com, waarop een oproep werd gedaan tot het beantwoorden van een aantal leuke, pijnlijke en soms onthullende filmgerelateerde vragen. Een leuk initiatief, naar mijn mening; leuk genoeg om de vragen op hoop van zegen zelf ook te beantwoorden…

Ook geïnteresseerd in de vragen? zie http://www.defilmkijker.com/2016/05/20/aankondiging-film-bekentenissen-blogathon

Onderstaand mijn eigen antwoorden op de vragen:

Van welke klassieke films hou je niet en waarom?

Dat is een lastige vraag, want over het algemeen geniet ik juist enorm van de alom gewaardeerde klassiekers. Wat dat betreft ben ik maar een brave volger.. ik denk dat ik met een aantal horrorklassiekers minder op heb (Saw; the Exorsist, maargoed, die films kijk ik dan ook niet), en ik zou een rijtje kunnen maken met films die ik zelf maar gemiddeld vind, terwijl ze erg hoog staan aangeschreven. De enige twee films met een hoge waardering die ik echt afschuwelijk vind, en die ik me nu voor de geest kan halen, zijn Sin City (2005) en the Big Lebowski (1998).


Welke tien klassieke films heb je (nog) niet gezien?

Te veel…. een selectie:

 • Goodfellas
 • Fight Club
 • Psycho
 • Taxi Driver
 • Vertigo
 • The Thing
 • The Great Dictator
 • Lawrence of Arabia
 • Citizen Kane
 • Sunset Boulevard

Ik probeer de hiaten snel op te vullen..


Ben je ooit na het zien van een film in de bioscoop stiekem een andere zaal ingedoken om nog een film te zien?

Nee, eigenlijk niet.. wel ga ik met mijn Unlimited pas van Pathé af en toe naar twee films direct na elkaar. Maar dan loop ik wel netjes eerst even naar buiten om vervolgens m’n nieuwe kaartje op te pikken.

Welke acteur/actrice vind je overgewaardeerd?

Ik denk Johnny Depp, omdat ‘ie te vaak hetzelfde typetje neerzet. Maargoed, in Pirates werkt het wel… Verder vind ik Kirsten Dunst heel vervelend (Mary Jane uit de oude Spider-Man films).


Van welke bekende regisseur heb je nog nooit een film gezien (en waarom)?

Pfoe, van de meeste grote regisseurs heb ik wel tenminste één film gezien. Maar een donkere cineast als Lars von Trier houd ik bewust mis.


Van welke film hou je, die over het algemeen gehaat wordt?

Haten is een groot woord, maar ik kan musicalfilms goed waarderen (Les Mis, the Phantom of the Opera), terwijl veel mensen daar echt niets mee hebben. Daarnaast is Troy één van m’n favoriete films, terwijl die film nogal is bekritiseerd op z’n algemene en vooral ook op z’n historische fouten (en dan druk ik me nog zwak uit). In mindere mate geldt dit voor de geromantiseerde Pearl Harbor-film uit 2001.

Ben je ooit wel eens “één van die vervelende mensen” in de bioscoop geweest?

Ik hoop het niet, want ik erger me zelf altijd mateloos aan dergelijk volk..


Heb je ooit wel eens een film gekeken waar je van tevoren wist dat deze slecht was, maar die je keek omdat er een specifieke acteur/actrice in speelde? Welke en waarom?

Ja, Nova Zembla, en ik hoop dat ik niet uit hoef te leggen waarom… Wat vaker voorkomt is dat ik bepaalde films toch maar kijk omdat ze deel uit maken van een serie (en dan sla ik liever geen films over, het is óf allemaal wel óf allemaal niet)

Zijn er in je filmcollectie films die je al meer dan vijf jaar hebt, maar nog nooit hebt gekeken?

Nee, want ik probeer m’n dvd-overzicht te beperken tot de films die ik écht goed vind. Er zijn er nog wel een paar die ik niet heb gezien, maar die heb ik nog geen vijf jaar.


Wat zijn de slechtste films in je verzameling en waarom heb je ze nog steeds?

Uit de bovenstaande vraag is wel af te leiden dat ik die vraag lastig kan beantwoorden.


Zijn er geheimen over de manier waarop je thuis films bekijkt die je wilt opbiechten?

 1. Ik kijk er te veel
 2. Ik ben niet te beroerd om zelf een sentimentele film te gaan kijken

Welke andere filmgerelateerde geheimen wil je verder nog delen?

Dat zou te pijnlijk worden.

2 gedachten over “Filmbekentenissen Blog- de ultieme filmbiecht”

 1. Sin City vindt ik zelf wel erg goed, maar The Big Lebowski heeft me ook nooit echt weten te pakken.

  Lijst van films die je nog niet gezien hebt staan een aantal erg mooie tussen. Heerlijk om die films voor de eerste keer te gaan zien.

  Johnny Depp doet inderdaad veel hetzelfde en hoop ook dat hij meer gewone rollen speelt, want dat kan hij prima. Kirsten Dunst begrijp ik je gevoel, maar zelf vindt ik haar wel goed.

  Lars von Trier heeft inderdaad wel zware films gemaakt, maar er zijn er wel een aantal die zeker de moeite waard zijn.

  Troy ben ik geen fan van dus dat is een prima keuze. En Pearl harbor…daar hoef ik nooit meer doorheen te zitten.

  Bedankt voor het meedoen met deze blogathon.

  Mocht je trouwens interesse hebben, ik organiseer volgende maand een filmblog meetup in Utrecht (25 juni), mocht je interesse hebben om te komen, stuur dan een mailtje naar defilmkijker@gmail.com

  1. Dank voor je reactie Nostra.

   Jammergenoeg kan ik de 25e niet, maar wellicht een andere keer:)
   Ja, die tien films en nog een aantal anderen zijn ook zeker must-sees voor mij. Maar met m’n abonnement gebeurt het (te) vaak dat nieuwe films voorrang krijgen en klassiekers op de kijklijst blijven staan…
   De meeste grote klassiekers buiten dit lijstje heb ik wel eens gezien.

   Smaken mogen verschillen, dat maakt filmdiscussies ook zo mooi:)

Geef een reactie