Filmblog Get Together: mijn kennismaking met filmminnend Nederland

Gisteren was het dan eindelijk zover. Kino Rotterdam vormde het decor voor een rendez-vous die al enige tijd stond omcirkeld in m’n basic agenda. Toelichting voor wie onbekend is in de Maasstad: Kino is een kleine arthouse-bioscoop in het centrum van Rotterdam. Perfect bereikbaar voor de +- dertig bloggers die zich gister naar de inmiddels illustere Filmblog Get Together spoedden.

Concept

Dat is immers het simpele idee achter de tweede editie van deze bijeenkomst: bloggers vanuit het gehele land bij elkaar brengen, om gezamenlijk te genieten van onze grootste passie: film. Al geruime tijd brengt blogger Nostra van http://filmkijker.com/ onze artikelen samen (waarvoor hulde!) op de website http://www.filmblogs.nl/. Dat heeft veel voordelen, onder andere dat het mogelijk wordt een grote groep filmhebbers met elkaar in contact te brengen. Vorig jaar vond de eerste editie van de Filmblog Get Together plaats. De locatie was toen bioscoop de Springhaver (nota bene in mijn studiestad Utrecht), maar helaas kon ik die dag niet aanwezig zijn. Tijd voor een herkansing dus!

Het zat eens mee: vroege arrivée 

Al om kwart voor acht zat ik op de fiets voor een zonnige tocht naar het westen. Goedgehumeurd natuurlijk; de soundtracks van Trainspotting en Sing Street stuwen me altijd wel vooruit. Om kwart over negen arriveerde ik al bij Kino (het scheelde dat ik de locatie kende), waar ik een eerste recensent kon ontmoeten: Rick Schuttinga van https://www.defilmrecensent.nl/. Even daarna volgde de grote onthulling; ik had organisator Nostra immers nog nooit in levende lijve ontmoet. Gelukkig bleek the man, the myth, the legend himself (sorry Nostra, met zo’n shirt vraag je er natuurlijk om:)) een heel gewone man, die zichtbaar genoot van de gezelligheid. Wij met hem, uiteraard!

Dat werd (anonimi)tijd

Na het weerzien met alleskenner Gert Verbeek (http://gertverbeek.com/) en een stevige handdruk van marketing-meester Rutger Hauer (officieel Paul, voorman van https://filmliefhebber.com/, maar dit toeval kon ik niet opzij schuiven), zag ik voor het eerst mijn gewaardeerde collega’s van http://www.deprotagonisten.nl/. Van veel bloggers had ik al wel eens wat foto’s of gravatars voorbij zien komen, maar voor deze protagonisten gold dat niet. Leuk om nu eindelijk eens te ontdekken met wie je digitaal regelmatig tips en inzichten uitwisselt!

Comfort(abel)?

Laat ik met de deur in huis vallen: ik vond de film die we en gruppe bekeken hebben (10.00-11.30, na de eerste kennismakingen) best okee. Uit de nodige gesprekken achteraf leidde ik af dat velen Comfort van regisseur William Lu (2016) niet al te best vonden, en ik kan ze daarin geen ongelijk geven. Belangrijk was voor mij in dit geval echter dat de film een emotionele kern had die oprecht en authentiek aanvoelde. Foutjes? check. Gebrek aan logica in de plotontwikkeling? check. Gebrek aan grote verrassingen? yes. Maar ik zag ook mooie dromerige cinematografie (ongetwijfeld geïnspireerd door Locke, 2013, en Refn’s Drive) en degelijke acteerprestaties van de twee hoofdrolspelers. Ik zag een minimalistische romance over mensen die verre van perfect zijn: schuld, schaamte, ongemak en geld/carrièrezucht brachten de verder wel wat eendimensionale personages op een pad dat niet eens zo heel ongeloofwaardig was. Neem de mannelijke protagonist: ook in het echte leven zijn niet alle mannen zelfverzekerde romantici. Comfort laat dat goed zien {Beoordeling: zesje}.

SEO voor beginners

Rutger *Paul*, hartelijk dank voor je nuttige presentatie over SEO-technieken en tips. Voor de niet-ingewijden en zelfverklaarde digibeten (officieus spreek ik mezelf dan ook weer aan): bij SEO hebben we het over de optimalisatie van jouw ‘ranking’ of positie in de zoekmachines (waarvan Google uiteraard de belangrijkste is).

The Hudsucker Proxy

Na de lunch was het tijd voor wat ik nu al ‘die net-niet-quiz’ noem. Nostra had de nobele taak op zich genomen 38 breinbrekers te selecteren. Eenvoudig was de quiz niet; op veel vragen moesten mijn quiz-collega’s (Patricia van http://www.hellogeekyworld.com/ & een collega van http://www.blik-op-film.nl/– voorman Jochem, wiens naam me helaas ontschoten is) en ik het antwoord schuldig blijven. Ja, dat ‘net niet’- gevoel kwam dus ook vaak om de hoek kijken; zelf had ik bijvoorbeeld Pulp Fiction en The Big Lebowski te lang geleden gezien om op de gevraagde details te komen, en had ik films als The Hudsucker Proxy en Moonrise Kingdom al een flinke tijd op de kijkplanning staan. Was ik er maar vast aan toegekomen die films te bekijken…

Andere vragen konden we echter wel weer beantwoorden; links en rechts klonk zo af en toe een triomfantelijk ‘die weet ik!’, waarna ik zelf ook nog mijn steentje kon bijdragen. Onze eindscore: een (relatief?) respectabele tien punten. De winst ging naar de helden op de voorste rij. Stiekem moest ik wel even lachen toen één van de laatste foto’s bleek te verwijzen naar guilty pleasure The Last Starfighter (alleen die titel al!)….

Goodybag

Na de quiz moesten we helaas ruim baan maken, want een zaal huren is nu eenmaal verre van gratis. Onze conversaties zetten we voort in de foyer, waar we de zojuist vergaarde goodybags konden inzien. Iedere blogger kreeg onder andere twee recent uitgebrachte dvd’s/blu-rays, gesponsord door CineartRemain in LightSony en andere distributeurs/maatschappijen die hun weg uit mijn geheugen bijtijds gevonden hebben.

Er was echter meer. Nostra had ons opgeroepen dvd’s mee te nemen die we liever kwijt dan rijk waren, om die dan aan het einde van de quiz met elkaar te kunnen ruilen. Ik loosde meewarige Mel (Edge of Darkness) en een Shining-rip-off (Dream House), en kreeg daar veel moois voor terug. Een selectie:

Van boven naar onder: Billy Lynn’s Long Halftime Walk, Knight of Cups, The Counselor, Russian Ark

Wilco, ik hoop dat jij en Malick elkaar nog eens gaan vinden. Gert, dank dat je me attent maakte op een arthouse-klassieker die Nostra kennelijk een brug te ver was.

Daarnaast waag ik een gokje met veelvuldig uitgejoeld Ridley Scott-vehikel The Counselor en prijs ik me gelukkig met de geskipte biosrelease van de laatste Ang Lee-film; nu kan ik dit werkje op blu-ray bekijken.

Grolsch goed

Twee biertjes en een hoop mooie gesprekken verder bevond ik me onder de laatste lichting die het thuisfront weer opzocht. Leuk om mensen te spreken die ik voor de Get Together niet of nauwelijks op m’n radar had: Lilian van https://ongevraagdfilmadvies.com/, Maloe, Noa en Jane(?) van http://iheartcinema.nl/ en natuurlijk het energieke brein achter https://filmbekeken.com/.

Leuk was ook de Haagse podcaster Gudo te spreken (zie http://www.movieinsiders.nl/), die van een angstaanjagende smaakoverlap getuigde (de sleutel lag bij Lynch en Twin Peaks, maar daar begon het pas). Tot slot een vermelding voor de eigenzinnige sixties-kenner Wilco Born (https://wilcoborn.com/) , die nu al meer heeft gezien uit die periode dan ik misschien ooit zal kijken, maar volgende keer wel een bewijs mag overleggen dat hij Jaws en The Godfather óók aan een kijkbeurt heeft onderworpen;

Curtains closing

Ik heb er enorm van genoten zo veel mensen te ontmoeten die ook een passie delen voor schrijven en film (niet noodzakelijk in die volgorde;). Het enige nadeel is wellicht dat ik lang niet iedereen (goed) heb kunnen spreken, wat natuurlijk wel je intentie is op een dag als deze. Ach ja, ik heb goede hoop voor een vervolg in de toekomst:)

Overigens sta ik altijd open voor gezelligheid in de vorm van geplande filmbezoekjes (& bijbehorende drankjes), dus schroom niet om eens contact op te nemen als we elkaar niet of niet genoeg hebben gesproken gister:)

Hoe kijken jullie terug op gisteren?

11 gedachten over “Filmblog Get Together: mijn kennismaking met filmminnend Nederland”

 1. Leuk om te lezen en ik denk dat jij Russian Ark waarschijnlijk meer zal kunnen waarderen, het is simpelweg niets voor mij. Ben erg benieuwd wat je van die film en The Counselor vind (die ook van mij komt).

  Denk dat we moeten kijken of we eens een keer met misschien een kleiner groepje in Rotterdam kunnen eten en een bioscoopbezoekje kunnen doen. Ik ben zelf bijvoorbeeld nog nooit in Lantaren Venster geweest terwijl dit voor De Protagonisten bijvoorbeeld bijna vaste kost is 🙂

  1. Klinkt goed! Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook nog nooit in Lantarenvenster geweest was.

   Ah ik wist niet van wie the Counselor kwam, een score van twee maar liefst dus. Ik had ‘em tot nu toe links laten liggen vanwege de slechte gemiddeldes (al zegt dat eigenlijk bij voorbaat niets over mijn waardering).

   Ik verwacht dat Russian Ark me vanwege het geschiedeniselement en het experimentele uitgangspunt wel gaat bevallen ja, maar eerst zien, dan geloven…

Geef een reactie