Recensies El Clan en Experimenter (2015)

elclan1

Matige film over een familie die buurtgenoten kidnapt voor losgeld. Zoon Alejandro gaat zich, mede onder invloed van een bloeiende romance, steeds meer tegen de handelswijze van zijn vader afzetten. El Clan beslaat enkel vader en zoon (later wordt ook een tweede terugkerende zoon bij de ontvoeringen betrokken), maar beschadigt de gehele familie. Terwijl moederlief rijst met kip opdient, klinken er vanuit de kelder angstschreeuwen.

Deze op een waargebeurd verhaal gebaseerde film behandelt interessante materie, maar de uitwerking Is niet heel bijzonder, en soms zelfs aan de saaie kant. Het plot ontwikkelt zich als verwacht. Het acteerwerk van vader Puccio Is uitstekend, maar de acteur met misschien wel de belangrijkste rol (zoon Alejandro) weet niet te overtuigen. Beste aspect van El Clan vond ik het ironische, scherpe muziekgebruik bij enkele sleutelscènes. Ook het einde was aangrijpend.

5/10

experimenter

Geslaagd in haar behandeling van de interessante psychologische materie en de experimenten an sich. Onvoldoende als biopic. Experimenter wist mijn aandacht vast te houden door het tonen van verschillende experimenten en de effecten/consequenties daarvan. Het verhaal van Milgram intrigeerde mij echter nauwelijks. Sarsgaard vertolkt de man vlak en emotieloos. Dat zal de werkelijke Milgram wellicht ook geweest zijn, maar dit maakt dat het persoonlijke verhaal slecht uit de verf komt. Ook de bijrollen zijn weinig interessant. Het in de camera praten helpt nog enigszins bij de inleving in Sarsgaard zijn personage. Probleem Is dat deze techniek nauwelijks meer inventief Is, en dat Sarsgaard op nog geen 10% zit van wat Spacey ermee deed in House of Cards. Enkele (voor mijn gevoel) vrij nutteloze scènes die de film voortsleepten boden nog meer tegenwicht ten opzichte van een in de basis uiterst boeiend concept.

5/10

Geef een reactie