Kolder in Qatar (#14): Elftal van het toernooi

Tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal 2022 (20-11 <-> 18-12) licht ik regelmatig uit wat mij opvalt op en rondom het veld. Wapenfeiten, tactische beslissingen, politieke kanttekeningen; in Kolder in Qatar bekijk ik dit al op voorhand historische toernooi door mijn persoonlijke lens. Vandaag deel #14 en gelijk ook het laatste deel, al betreft het geen column meer: na een thriller-finale die álles had drop ik nog even mijn persoonlijke elftal van het toernooi.

Iedereen heeft het kunnen zien, vanmiddag en vanavond. Na zó’n zinderend sluitstuk van het WK in Qatar heb ik even weinig energie en woorden meer over om nog een laatste column uit m’ toetsenbord te persen. Het had gekund, maar ik heb er alle vrede mee te volstaan met mijn persoonlijke elftal van het toernooi.

Uiteindelijk is het samenstellen van zo’n elftal de leukste bezigheid eens een toernooi achter de rug is: welke spelers hebben de afgelopen weken de meeste indruk gemaakt, en passen samen met elkaar in een geïmproviseerde formatie van bijzondere vermeldingen?

Basiself (4-2-1-3/4-3-3)

Emiliano Martínez (ARG)

Diogo Dalot (POR)
Josko Gvardiol (KRO)
Nathan Aké (NED)
Pervis Estupiñán (ECU)

Sofyan Amrabat (MAR)
Luka Modrić (KRO)
Jamal Musiala (DUI)

Lionel Messi (ARG)
Julian Álvarez (ARG)
Kylian Mbappé (FRA)

Eervolle vermeldingen

Dominik Livakovic (CRO) / Wojciech Szczesny (POL) [K]

Thiago Silva (BRA) / Dayot Upamecano (FRA) [V]

Enzo Fernández (ARG) / Jude Bellingham (UK) / Azzedine Ounahi (MAR) / Alexis Mac Allister (ARG) / Tyler Adams (USA) [M]

Christian Pulisic (USA) / Hakim Ziyech (MAR) / Mohammed Kudus (GHA) / Randal Kolo Muani (FRA) [A]

Ik denk, en hoop hoe dan ook, dat ik u de afgelopen weken met mijn dertien columns een persoonlijke, maar daarmee tóch brede en veelzijdige blik op dit veelbesproken toernooi heb kunnen bieden. Het is mijn intentie geweest de complexe sociaalpolitieke dimensies van dit WK te benoemen en bespreken zonder het plezier in en de passie voor het spelletje zelf te diskwalificeren. U hoeft het als lezer zeker niet met alles eens te zijn. Ik hoop vooral dat u een of meerdere stukjes met interesse en/of plezier hebt gelezen. Natuurlijk blijven de betreffende columns beschikbaar. U vindt ze terug via de tag ‘Kolder in Qatar’ en/of door zelf te zoeken in mijn sitearchief.

Geef een reactie