Kolder in Qatar (#2): Toch geen matchfixing

Tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal 2022 (20-11 <-> 18-12) licht ik iedere dag uit wat mij opvalt op en rondom het veld. Wapenfeiten, tactische beslissingen, politieke kanttekeningen; in Kolder in Qatar bekijk ik dit al op voorhand historische toernooi door mijn persoonlijke lens. Vandaag deel #2: Toch geen matchfixing bij de openingswedstrijd.

Opluchting

Ik ben haast opgelucht als de uitblinkende spits Enner Valencia zijn land Ecuador al na een paar WK-minuten bij de hand neemt tegen een hulpeloos Qatar. Een paar dagen terug gonsde het op internet van de geruchten dat een aantal spelers van Ecuador zouden zijn omgekocht door het gastland, maar daar is in de openingsfase van de openingswedstrijd niets van te merken.

Het is dat er nog iemand een knie buitenspel staat, anders had het geklungel van doelman Saad Al Sheeb bij diens eerste balcontacten meteen tot een treffer geleid. Even later trekt dezelfde Al Sheeb alsnog aan de noodrem als hij een steekpass te laat doorziet. Waar zit ik naar te kijken, extreme plankenkoorts bij een team dat zich letterlijk jaren op deze wedstrijd heeft voorbereid? Of moet ik maar gewoon constateren dat de Qatarese voetballers er inderdaad niet al te veel van kunnen?

Straf

Ook op het veld weet dit curieuze elftal – de afgelopen maanden werd er meermaals achter gesloten deuren getraind en geoefend – namelijk niet in oplossingen te denken. Zo af en toe wordt er een bal veroverd op de opstomende Ecuadorianen (schrijf ik dat zo goed?), maar de voortzetting is ronduit belabberd. Alleen aanvaller en spelmaker Akram Afif laat zo nu en dan iets zien van de voetballende kwaliteiten die hem worden toegedicht.

Na de 0-2 voetbalt Ecuador de wedstrijd plichtmatig uit. Matchfixing? Als je niet beter zou weten, zou je bijna denken dat de klokkenluider de twee landen per ongeluk met elkaar verwisseld heeft. Maar ik weet beter, want coach Félix Sanchez kijkt al na het eerste doelpunt alsof hij het in Keulen hoort donderen. Voor de voetballers van Qatar is er de komende anderhalve week geen grotere straf dan aantreden tegen Senegal en Nederland. Dan hadden ze maar geen WK moeten organiseren.

Geef een reactie