Serietip: Twin Peaks (1990-1991)

twin peaks

Het plot klinkt vrij eenvoudig: FBI-agent Dale Cooper (Kyle McLachlan) onderzoekt samen met de plaatselijke sheriff Harry S. Truman (Michael Ontkean) de moord op het 17-jarige meisje Laura Palmer in het idyllische plaatsje Twin Peaks.

Laat echter de naam David Lynch vallen, en je weet dat je waarschijnlijk te maken hebt met een serie die complexer is dan ze lijkt. Deze fervente mystery-regisseur wist aan het begin van de jaren negentig een web van intrige te spannen dat aan zijn beste films zou kunnen tippen. Een film volgde, en in 2017 zal er zelfs een volledig nieuw seizoen verschijnen, waarin een groot deel van de oorspronkelijke cast weer terugkeert.

Twin Peaks combineert fenomenaal acteerwerk, spanning, sterke suspense, sferische hoogtepunten, iconische locaties en een onderhuidse soundtrack, en representeert daarmee één van de beste series die ik ken.

De soundtrack van Angelo Badalamenti verdient een speciale vermelding: zijn muzikale thema’s voor Laura Palmer en Twin Peaks behoren tot mijn favorieten op soundtrackgebied.

Een absolute aanrader!

6 gedachten over “Serietip: Twin Peaks (1990-1991)”

  1. Ik heb er wel af en toe eens een aflevering of stukje van gezien, maar nog nooit de hele serie. Misschien in 2017 eens het nieuwe seizoen bekijken. Als ik dat wat vind kan ik altijd het originele seizoen nog zien!

  2. Volgens mij gaat dat nieuwe seizoen wel spelen na de eerste twee seizoenen en de film die zijn uitgekomen. Dus met het oog op spoilers en spanning zou ik je dat niet aanraden… Tenzij jij dat niet erg vindt natuurlijk! Twin Peaks moet je liggen, als fan van David Lynch vind ik het fantastisch, maar het is geen doorsnee-detective.

  3. Ik ben doorgaans geen liefhebber van het werk van David Lynch maar vreemd genoeg vond ik Twin Peaks wel een ijzersterke serie. Althans, het 1e seizoen want de 2e reeks was echt wel stukken minder.

    Nog steeds weet Bob mij de stuipen op het lijf te jagen maar dat is veroorzaakt doordat ik Twin Peaks: Fire Walk With Me op een veel te jonge leeftijd zag.

  4. Haha oké! Ik vind David Lynch ook niet echt heel bijzonder op twee films na: Mulholland Drive en Elephant Man, waarvan Lynch de screenplay schreef.

    1. Elephant Man staat hoog op het kijklijstje, Mulholland Drive is één van m’n favoriete films. Blue Velvet, The Straight Story en Lost Highway zijn ook sterke films van zijn hand (maar wat mij betreft wel minder dan Mulholland Dr.).

Geef een reactie