The Sunshine blogger award

the-sunshine-blogger-award

Even een blog van een geheel ander kaliber, zo tussendoor. De filmbloggers van de Protagonisten (terug te vinden op hun website http://www.deprotagonisten.nl ) hebben me genomineerd voor de zogeheten ‘Sunshine blogger award’. Die denkbeeldige award werkt als een soort kettingbrief; ze is ontstaan in Engeland en heeft als doel ’to honor the bloggers that bring the most sunshine into our lives’. Erg leuk dus om te zien dat de eer mij via de enthousiaste en leuk bloggende protagonisten ten deel valt!

Hartelijk dank nogmaals bij deze, en in deze blog zal ik ingaan op de elf vragen die jullie mij stelden. Dat is immers het idee van de blogger award: je beantwoordt de elf vragen die jouw nominées je stellen, om vervolgens weer elf eigen vragen door te geven aan de personen die jij nomineert.

Antwoorden op de vragen van de Protagonisten

Kende jij ons al, net als dat wij jou al kenden?

Jazeker, want ik mag regelmatig jullie reacties ontvangen op mijn blogs, en daarnaast reageer ik ook vaak op jullie filmblogs. Persoonlijk ken ik jullie (nog) niet; de vorige kans daarop was bij de Filmblog-get-together (in juni?), alleen toen was ik helaas verhinderd. Misschien bij een volgende bijeenkomst!

Wat is je favoriete film en waarom?

Die vraag moet eigenlijk in het meervoud, want dat is de volledige Lord of the Rings-trilogie. Ik zag die films voor het eerst toen ik een jaar of twaalf was; toen al sprong er een soort magie over, die na vele kijkbeurten nog nooit is weggegaan. En dat is zeldzaam, want waar ik het bij de meeste films na één, twee of hooguit drie keer echt wel gezien heb, ben ik met betrekking tot LOTR de tien kijkbeurten al wel gepasseerd (voor alledrie de films). Ook kijk ik nu altijd de extended edities, want die vind ik nóg beter.

lotrr

Kijk je films liever in de bioscoop of gewoon lekker op de bank?

Tegenwoordig zie ik zat films in de bioscoop vanwege mijn abonnement, en dat doe ik met plezier, maar aldaar heb je toch altijd wel met een stukje afleiding te maken. Ik vind vaak prettig als ik een film in volledige stilte kan kijken, en er zodoende helemaal in kan opgaan. Dat kan thuis (meestal boven achter m’n laptop) het beste. Echter, soms is het juist ook leuk om een film met anderen te zien, thuis of in de bioscoop. Helemaal als het een film betreft waarbij het (audio-)visuele aspect belangrijk is. Ik geniet dan enorm van goed beeld én geluid, en waar kom je dan beter aan je trekken dan in de bioscoop? Ik denk dus dat het uiteindelijk per filmtitel verschilt wat mijn antwoord zou zijn:)

Welke filmgenre is je favoriete genre?

Een lastige vraag, ik kijk namelijk films uit zo’n beetje alle genres, en kan van al die genres ook wel genieten. Moet ik iets noemen, dan kom ik enerzijds uit op goede drama’s (maargoed, veel films hebben dat label, en drama gaat vaak weer in combinatie met andere genres) en anderzijds op het mystery-genre. Ik houd enorm van films waarin antwoorden niet voor de hand liggen, waarin het zoeken is naar metaforen en naar verborgen symboliek, waarin iemand niet is wie je denkt dat het is of waarin het verhaal complex, filosofisch dan wel intellectueel uitdagend is.

Dat was me nogal een zin, een aantal voorbeelden maken het vast duidelijker. InceptionShutter Island, The Matrix, the Usual Suspects en Mulholland Drive vallen stuk voor stuk onder dat type film waar ik hierbij op doel.

Wie is je favoriete acteur?

Een vaste favoriete acteur heb ik op dit moment niet, omdat er meerdere acteurs zijn die ik echt geweldig vind (in heden en verleden). Kevin Spacey komt wel dicht in de buurt, Leonardo di Caprio en Tom Hanks vind ik óók vrijwel altijd goed. Een James Spader ken ik alleen van de serie The Blacklist, maar daarin vind ik hem wel weergaloos spelen. Mijn favoriete rol ooit is minder aan twijfel onderhevig; dat is zonder meer Heath Ledger’s vertolking van de Joker in The Dark Knight (2008).

ledger

Wie is je favoriete actrice?

Op dit moment zonder meer Alicia Vikander. Een prachtverschijning en een geweldige actrice. Heb nog niets slechts van haar gezien, zelfs als de film minder is excelleert ze. Ze viel me voor het eerst groots op in Ex Machina (2015), en daarna heb ik meerdere films gezien waarin ze de sterren van de hemel speelt.

tumblr_inline_o3g925gm5l1snxgfy_500

Wie is je favoriete regisseur/regisseuse?

Ik ben momenteel erg onder de indruk van Denis Villeneuve, die prachtfilms als Enemy en Prisoners (2013) maakte. Momenteel ben ik in blijde verwachting van de sci-film Arrival (2016), die op 10 november uitkomt, en van het vervolg op Blade Runner (gepland voor volgend najaar). Uiteraard legt Villeneuve het qua filmografie nog wel ruimschoots af tegen andere giganten uit het verleden. David Lynch is mijn held van het mystery-genre (Twin Peaks, Blue Velvet, Mulholland Dr.), Martin Scorsese en Stanley Kubrick hebben ook een aantal fantastische films gemaakt.

Moet ik een echte favoriet aanwijzen, dan kan ik toch niet om Christopher Nolan heen. Inception en The Dark Knight staan beiden in mijn film top-10, Interstellar staat dat bijna en met Dunkirk (2017) komt er weer een klapper aan.

Wat zijn je overige bezigheden naast het bloggen?

Die zijn er zat hoor, haha. Ik studeer geschiedenis in Utrecht, en aan het schrijven, lezen en bijwonen van de colleges gaat veel tijd op. Daarnaast ben ik met m’n abonnement regelmatig, alleen of met anderen, in de bios te vinden en spreek ik überhaupt regelmatig met vrienden iets af. Ik sport ook graag; ik heb vijf jaar aan volleybal gedaan, en doe momenteel aan hardlopen.

Wanneer neem jij de tijd om te bloggen?

Om overkill (voor anderen, maar vooral voor mezelf) te voorkomen probeer ik twee blogs per week te posten. Eentje midweeks, een in het weekend. De exacte dag verschilt daarbij, vaak, omdat ik geen vaste momenten heb dat er altijd tijd is om te bloggen. Omdat het geen deadlines betreft ben ik hier erg flexibel in. Mijn filmrecensies schrijf ik überhaupt al voor op de site http://moviemeter.nl. Dat zijn er meer (en ik kijk ook meer films) dan ik op de blog zet; ik selecteer dus welke recensies ik interessant vind voor op m’n site en welke niet. Hierdoor kost het werkelijke posten meestal relatief weinig tijd, omdat ik alleen de filminfo, de opmaak, de foto’s en evt. de trailer zelf moet toevoegen. Blog ik over andere onderwerpen waarvoor meer tijd nodig is, dan zorg ik dat ik dat doe op een moment dat die tijd er ook is:)

Trump of Clinton?

Allebei niet. Clinton lijkt me volkomen ongeschikt als presidente, alleen al vanwege die duizenden emails die ze aan haar broek heeft kleven. Ook overtuigt ze niet in het delen van haar visie, en krijgt ze enkel het voordeel van de twijfel omdat ze tegenover een incompetente, alles wantrouwende maniak staat. Dat Trump nooit zo’n podium had mogen krijgen lijkt me duidelijk, de man is paranoia en rijgt de leugens aaneen. Winnen gaat ‘ie niet, maar het is op voorhand wel een dieptepunt in de Amerikaanse politieke geschiedenis dat Trump zo ver kon komen.

nbc-fires-donald-trump-after-he-calls-mexicans-rapists-and-drug-runners

En de laatste en meest onbenullige vraag: wat was er eerder, het kip of het ei?

De kip natuurlijk. Anders kan ik m’n eigen gevolgtrekkingen in de toekomst nooit meer serieus nemen…

Mijn nominaties

Omdat ik nog maar een paar maandjes in de blogscene zit, en ik daarvanuit eigenlijk alleen filmblogs ken, is mijn inspiratie redelijk beperkt voor het nomineren van andere bloggers. Liever beperk ik me dan tot die personen waar ik al meerdere malen met plezier iets van gelezen (of bekeken) heb, en waar ik ook minimaal een paar keer berichten mee heb uitgewisseld/reacties van ontvangen heb.

Het gaat om de volgende vier bloggers/blogs:

  1. Daan Kusen, die ik persoonlijk ken vanuit de tijd dat we samen colleges geschiedenis volgden. Op zijn blog Life is a Lie worth living For ( https://daankusen.wordpress.com/author/daankusen/ ) blogt Daan niet alleen over film en muziek, maar schrijft hij ook fictiestukken. Ga zo door Daan!
  2. Nostra van http://defilmkijker.com, die er verantwoordelijk voor is dat mijn filmrecensies ook op http://filmblogs.nl te vinden zijn. Daarvoor ben ik hem nog steeds dankbaar, en daarnaast lees ik zijn blogs graag (leuk ook dat hij het soms ondergeschoven documentaire-genre vaak een duwtje in de rug geeft), en zie ik zijn nieuwe initiatieven voor de (film)blogcommunity altijd met plezier verschijnen.
  3. Paul van https://filmliefhebber.com/, omdatíe zo’n schitterende site heeft!
  4. Vlaamse medeblogger Kurt (Kurt Blogt, https://klakkeboem.wordpress.com/), omdat hij sterke recensies schrijft, en het niet schuwt om over zijn meer persoonlijke interesses (theater bijv.) óók stukken te schrijven.

Ik hoop dat jullie het leuk vinden de elf vragen hieronder, die ik voor jullie bedacht heb, te beantwoorden en op jullie beurt ook weer wat collega’s in het zonnetje te zetten:)

Elf nieuwe vragen

1. Jullie hebben mijn website in ieder geval één of meerdere keren gezien. Wat vinden jullie leuk, en wat minder? Welke aspecten behoeven nog verbetering, en hebben jullie nog tips (dat zijn eigenlijk vier vragen, I know):)

2. Wat is jouw favoriete film allertijden?

3. Welke score of soundtrack bij een film heb je het vaakst gehoord?

4. Welke film is de ultieme guilty pleasure?

5. Stel, je mag een acteur óf actrice een ster geven op de Hollywood Walk of Fame. Wie kies je en waarom?

6. Trump of Clinton (ik vond em goed, met dank aan de Protagonisten dus)?

7. Wat is voor jou de ultieme setting (waar, met of zonder andere mensen, dagdeel) om een film te kijken? 

8. Wat is voor jou uiteindelijk het allerleukste aspect van het (film)bloggen?

9. Heb je professionele aspiraties of ambities op het schrijfvlak, of heb je die ooit nagestreefd?

10. The Godfather of The Lord of the Rings?

11. Wat is de beste film die je dit jaar hebt gezien, tot nu toe?

Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat jullie het leuk vinden de vragen te beantwoorden, ze op jullie blog te zetten, en vervolgens optioneel weer tot elf andere bloggers te nomineren.

6-01-unless-of-course-i-cant-find-you-or-if-i-forget

5 gedachten over “The Sunshine blogger award”

Geef een reactie