Waarom Hans van Zetten een held is

2010-04-20 00:00:00 BIRMINGHAM - NOS-commentator en oud-bondscoach bij het turnen, Hans van Zetten, zondag tijdens de toestelfinales bij het Europees Kampioenschap turnen voor mannen in Birmingham. ANP KOEN SUYK

Iedere Nederlander kan zich het moment nog wel herinneren. Vier jaar geleden, op het hoogtepunt van de Londense Spelen, won Epke Zonderland het felbegeerde goud op de rekstok. Zonderland’s oefening was weergaloos, maar er was nog een ander aspect dat zijn optreden onvergetelijk maakte…

U hoort het: HIJ STAAT! EN IK STA OOK!… Ik doel natuurlijk op het legendarische commentaar van NOS-turncommentator Hans van Zetten.

Ja, niet alleen Epke was in vorm op die prachtige zomeravond. Van Zetten, voormalig turncoach van het Nederlands damesteam, verhief het die avond tot kunst om commentaar te geven bij een turnoefening.

Want na Londen weet de gemiddelde Nederlander ‘alles’ van turnen: ze kan het woord amplitude niet vaak genoeg uitspreken, en is als de dood om ergens af te springen (je zou maar met een nahup landen…)

En dat maakt Hans van Zetten een held. Wat was het fantastisch het turntoernooi op de huidige Spelen van Rio te mogen volgen, uiteraard vanwege de sport, maar niet in het minst ook omdat de beste man wéér op dreef was.

Toen Sanne Wevers maandag op majestueuze wijze het goud veroverde op de evenwichtsbalk, beleefde Hans dat intens mee. Oprecht emotioneel werd hij zelfs; even genoot van Zetten nog puurder dan hij normaliter al deed. Even geen meervoudige draai om de lengteas, even geen externe amplitude.

Wat wel? de liefde voor de turnsport delen met drie miljoen Nederlanders, en zo mensen enthousiasmeren die normaal wellicht verveeld voor het scherm zouden plaatsnemen.

Hans, hartelijk bedankt, en dat we je in Tokio maar weer terug mogen zien!

En, voor wie meer wil zien en lezen, een interview met Hans van Zetten (incl. een mooi filmpje van Sanne Wevers haar gouden oefening) is hier terug te vinden: http://nos.nl/rio2016/artikel/2126216-hans-van-zetten-zonder-na-hup-uit-bed.html

2 gedachten over “Waarom Hans van Zetten een held is”

Geef een reactie