Blindspot #3: The Mission (1986) [Drama, avontuur, historisch]

Een tijdje terug keek ik naar de historische film The Mission.  De prachtige muziek van Ennio Morricone was mij al een tijd bekend, en gezien het onderwerp (missionair christendom in Latijns Amerika) wilde ik deze film sowieso een keer gezien hebben.

Plaats van handelen in The Mission is het Zuid-Amerikaanse regenwoud van halverwege de zeventiende eeuw. Mendoza (Robert de Niro), een slavenhandelaar en huursoldaat, belandt in het gevang nadat hij zijn broer heeft vermoord. Tijdens zijn boetedoening komt hij in contact met de jezuïtische priester Gabriel (Jeremy Irons), die bezig is aan een missie om de inheemse Guarani-indianen tot het christelijk geloof te bekeren. Mendoza sluit zich aan bij de missie, en ziet zijn militaire aspiraties contrasteren met Gabriels prediking van geweldloosheid. De situatie komt tot een climax als Portugese koloniale troepen hard optreden tegen de lokale Guarani…

Ik had veel van The Mission verwacht, maar helaas zijn mijn verwachtingen niet helemaal ingelost. De verschillende conflicterende partijen (de Portugese kolonialisten, de Kerk, de jezuïeten, de Guarani) werden mij te oppervlakkig in beeld gebracht. De belangen van de kerk en de Portugezen worden verdedigd in een handvol dialogen die context en diepgang missen, terwijl het de vertegenwoordiger van de jezuïeten (Irons) ontbreekt aan charisma en duidelijke motieven. Ook de Niro lijdt aan dat euvel, waardoor je een vrij oppervlakkige film krijgt die minder impact heeft dan het heftige scenario op voorhand deed vermoeden.

Lastiger nog is de rol van de Guarani, die ook hier weer heel eenvoudig bekeerd worden en allemaal even karikaturaal en hysterisch in beeld zijn gebracht. Dat is jammer, want het verhaal van de kerstening van Latijns Amerika is complex, veelzijdig, intrigerend en bij vlagen heel pijnlijk. In The Mission voelt alles wat genormaliseerd aan, en miste ik oprechte emoties die het verhaal echt konden overbrengen.

Gelukkig hebben we dan Ennio Morricone nog, die voor deze film één van zijn betere scores componeerde. Sterk zijn daarnaast de mooie natuurbeelden en het detailgerichte ontwerp van de decors en de kostuums.

Ergens denk ik dat een geschiedenis als deze zich nauwelijks laat vangen in een film van twee uur. Het is dan ook niet helemaal verwerpelijk dat The Mission een pretentieuze overdosis aan betrokken partijen en verschillende belangen bevat. Helaas bloedt de film dood in haar pogingen aan die veelkleurige opzet verder vorm te geven.

Beoordeling: [usr 2.5]
Filminformatie: The Mission (1986)/125 min./Genre: Drama, avontuur, historisch/Regie: Roland Joffé/Cast: Robert De Niro, Jeremy Irons, Liam Neeson e.a.

Blindspot-reeks: 3/12. Zie ook: https://timbouwhuis.nl/blindspot-lijst-2017-twaalf-keer-stap-diepe/

Samenvatting
Datum
Filmnaam
The Mission (1986)
Beoordeling
21star1stargraygraygray

Geef een reactie