Blindspot-lijst 2017: twaalf keer een stap in het diepe

In navolging van diverse andere filmbloggers heb ook ik besloten dit jaar met een lijstje van blindspots te komen. Het idee is heel eenvoudig. Je kiest twaalf films uit (één per maand is dus de planning) die je graag nog wilt zien, en brengt die samen in een zogeheten blindspot-lijst. De twaalf films die ik heb gekozen zal ik voor het einde van dit jaar bekijken, recenseren en publiceren op mijn website. Waarom de term ‘blindspot’? Dit zijn films die me aanbevolen zijn of die me aanspreken, zonder dat ik er (in de meeste gevallen) veel van af weet… twaalf stappen in het diepe dus.

Benieuwd welke films ik voor 2017 heb uitgekozen?

#1 The Tree of Life (2011)

#2 All the President’s Men (1976)

 

#3 La Famille Bélier (2014)

#4 Dead Poets Society (1989)

#5 Mr. Nobody (2009)

#6 Het Zevende Zegel/Det Sjunde Inseglet (1957)

#7 The Mission (1986)

#8 The Act of Killing (2012)

#9 The Fountain (2006)

#10 Va, Vis et Deviens (Go, See and Become) (2010)

#11 The Ten Commandments (1956)

#12 De Before-trilogie (1995, 2004, 2013) (nu speel ik eigenlijk vals… maar deze zal ik als geheel recenseren en ook zo bekijken)

Niet alle films zijn even bekend; omdat van alle films nog recensies zullen verschijnen, en omdat ik de term ‘blindspot‘ wel echt eer aan wil blijven doen, laat ik beschrijvingen bij de films voor nu achterwege. Maar wie weet wekken alleen de afbeeldingen al de nodige interesse…

Welke titels wil jij sowieso zien in 2017? En zijn dat vooral bioscooptitels, of ook oudere films/klassiekers?

16 gedachten over “Blindspot-lijst 2017: twaalf keer een stap in het diepe”

 1. All the Persident’s Men is vrijdag al op TV, dus je kunt de eerste al snel afstrepen. La Famille Bélier vond ik heel mooi, grappig en verdrietig ineen. Mooi om te zien dat die op de lijst staat. Daarnaast nog enkele titels die ikzelf ook nog niet gezien heb. The Act of Killing ben ik ook wel benieuwd naar, al zou het mij niets verbazen als dat een vage film zou zijn (wat overigens niet verkeerd hoeft te zijn). De still van The mission ziet er eigenlijk ook al veelbelovend uit. In ieder geval benieuwd wat je van al deze films vindt.

  Onze lijst bestaat alleen uit titels die we vorig jaar niet zagen. De Blindspots zijn voor ons dan ook meer een geheugensteuntje, dan dat we ook voor de klassiekers gaan. Echte blindspots zijn het dus niet.

  1. Ik zag het al ja! Ik ben dan niet thuis, maar de recorder doet z’n werk. Naar La Famille Belier ben ik erg benieuwd, het Is een wat onbekende Franse film die me door iemand is aangeraden (anders had ik ‘m misschien niet eens gekend). The Act of Killing is een docu over genocide, dus ik verwacht op voorhand geen vage film (al oogt de still wel surrealistisch). Ik zag inderdaad dat jullie lijstje er iets anders uitzag; ik laat zelf de titels van vorig jaar die ik nog niet zag er bewust buiten, om iets verder (en soms heel ver) terug te kunnen kijken:)

    1. Als ik het goed heb is dat een soort vervolg op The Act of Killing? Of in ieder geval een verwante film. Ik zal die waarschijnlijk later ook nog wel kijken:)

 2. Dat is een mooi afwisselend lijstje. Va, Vis et Deviens en The Mission heb ik (nog) niet gezien, dus wie weet kunnen je recensies me nog over de streep trekken.

  Zelf probeer ik elke week minstens één klassieker te zien. Waarschijnlijk sla ik deze maand een week over, want Napoléon van Abel Gance uit 1927 lag onlangs in de brievenbus en die film duurt vier uur plus vele uren aan extra’s.

  1. We zullen zien! Napoleon is voor mij, net als de Jeanne D’Arc-film uit ’29, haast verplichte kost. Maar die speelduur inderdaad… Het komt er vast nog eens van. Overigens is dit lijstje van 12 ook maar een selectie, en hoop ik op klassieker-vlak nog veel meer te zien dit jaar. Maar ik zal ook niet bij alles aan een uitgebreide recensie toekomen.

  1. Weet ik, de film wekt al lang mijn interesse. Het wordt tijd:) eigenlijk al vanaf het moment dat ik Spotlight zeg. Deze werd toen vaak gebruikt als een stukje vergelijkingsmateriaal.

Geef een reactie