Carrièreportret Pedro Costa in Filmmagie

Pedro Costa tijdens IFFR 2020. Beeld: Bas Czerwinski via Filmkrant.nl

Vitalina Varela (2019), de meest recente film van de Portugese regisseur Pedro Costa (1948), zou afgelopen voorjaar op twee verschillende Belgische festivals te zien zijn, waarna een bescheiden release zou volgen. Corona gooide roet in het eten, maar enkele maanden later is er alsnog hoop op degelijke vertoningsmogelijkheden. Reden voor Filmmagie om Vitalina Varela op de cover van de September-editie te zetten en Costa’s oeuvre verder uit te lichten.

Zelf zag ik Vitalina Varela tijdens IFFR 2020. Ik was onder de indruk van dit zware, innemende filmproces van rouwverwerking, waarin een Kaapverdische vrouw zich terugtrekt in de schaduwen van een Portugese migrantenwijk. In Filmmagie 707 plaats ik de film in de context van Costa’s oeuvre, waarbij ik de thematische en stilistische lijnen volg die de Portugese filmmaker van Blood (O Sangue, 1989) uiteindelijk bij Horse Money (Cavalo Dinheiro, 2014) en Vitalina Varela bracht.

Dit nummer is door het verdwijnen van filmmagie helaas niet meer los te bestellen. Indien u geïnteresseerd bent, kunt u de inhoud persoonlijk bij mij opvragen.

Beeld uit Vitalina Varela. EYE bracht de film afgelopen zomer uit in het kader van hun jaarlijkse programma ‘Previously Unreleashed’.

Geef een reactie