De beste films van 2022 [top-25]

Il Buco (Imagine/FD)

Net als de voorgaande jaren kom ik rond oud & nieuw weer met mijn persoonlijke jaarlijstje, ook nu in de vorm van een top-25.

Nadat ik eerder al in artikelvorm op het voorbije filmjaar terugblikte (lees hier), deel ik nu met plezier weer mijn persoonlijke top-25.

Het was even lastig om te bepalen welke films wél en niét voor deze lijst in aanmerking zouden komen. Afgelopen jaar heb ik uitgelegd waarom ik in tijden van een (door Corona) overhoop gehaald releaseschema ook festivalfilms met uitzicht op een Nederlandse release in mijn lijst toeliet. Dat heeft gevolgen voor de lijst van dit jaar. Zo kreeg mijn nummer #1 van 2021, A Chiara (Jonas Carpignano), dit voorjaar een reguliere release, maar ik ga de film niet nóg een keer in mijn persoonlijke lijst opnemen. Desondanks wil ik, nu de bioscopen gelukkig weer volop doordraaien (ondanks de zorgen van het moment, besproken in mijn terugblik), toch weer terugkeren naar het ‘normale’ selectiecriterium, waarbij ik het releaseschema van de Nederlandse bioscopen en filmhuizen en de (Nederlandse) streamingreleases als uitgangspunt gebruik en daarnaast festivalfilms selecteer die ik (vooralsnog) niet in de Nederlandse zalen verwacht.

A Chiara

Het kan wel eens gebeuren dat festivalfilms die ik in het jaar van bezoeken in mijn lijst opneem, later alsnog een release krijgen, bijvoorbeeld via het Previously Unreleased-programma. Zo kan het voorkomen dat mijn nrs. #3 en #4 van 2020, Dwelling in the Fuchun Mountains (Gu Xiaogang) en Malmkrog (Crisi Puiu), dit jaar alsnog een release kregen en ‘officieel’ nu dus pas in mijn lijst zouden kunnen (‘moeten’) staan. U begrijpt, zover ga ik niet, maar voor de volledigheid wel even een lijstje met releases uit 2022 die al eerder in mijn jaarlijsten stonden:

Dwelling in the Fuchun Mountains (Gu Xiaogang) – #3 (2020)
Malmkrog (Cristi Puiu) – #4 (2020)
A Chiara (Jonas Carpignano) – #1 (2021)
Vortex (Gaspar Noé) – #6 (2021)
Memoria (Apichatpong Weerasathekul) – #8 (2021)
Natural Light (Dénes Nagy) – #10 (2021)
I’m so sorry (Zhao Liang) – #13 (2021)

Malmkrog

Ik zag dit jaar al een aantal prachtige films die volgend jaar (als het goed is) een Nederlandse bioscooprelease krijgen. Ik noem ze vast, dan weet u vast wat u volgend jaar sówieso kunt gaan zien (en wat wellicht volgend jaar mijn lijst haalt):

Broker (Hirokazu Koreeda)
Falcon Lake (Charlotte Le Bon)
Geographies of Solitude (Jacquelyn Mills)
Metronom (Alexandru Belc)
Pacifiction (Albert Serra)
Saint Omer (Alice Diop)
Tár (Todd Field)
The Natural History of Destruction (Sergei Loznitsa)
The Quiet Girl (Colm Bairéad)
War Pony (Riley Keough + Gina Gammell)

Small, Slow But Steady (Shô Miyake) is (ook) aangekocht maar de release is nog niet bevestigd/aangekondigd. In de hoop dat deze film nog uitgebracht wordt (en dus kans maakt op een plek in mijn lijstje voor volgend jaar), geef ik hem voor nu een speciale vermelding en bewaar ik de plek in de jaarlijst van 2022 (die de film zou hebben verdiend) voor een andere titel.

Small, Slow But Steady

Dan nu de lijst van dit jaar:

 1. Drii Winter [Michael Koch, 2022]
 2. The Maiden [Graham Foy, 2022]
 3. Spre Nord [To The North; Mihai Mincan, 2022]
 4. Nowhere Special [Uberto Pasolini, 2020]
 5. Nitram [Justin Kurzel, 2021]
 6. Noche de fuego [Prayers for the Stolen; Tatiana Huezo, 2021]
 7. Autobiography [Makbul Mubarak, 2022]
 8. Drive my Car [Ryusuke Hamaguchi, 2021]
 9. Blonde [Andrew Dominik, 2022]
 10. Human Flowers of Flesh [Helena Wittmann, 2022]
 11. Las Bestias [Rodrigo Sorogoyen, 2022]
 12. Innocence [Guy Davidi, 2022]
 13. Alcarràs [Carla Simón, 2022]
 14. The Listener [Steve Buscemi, 2022]
 15. Censor [Prano Bailey-Bond, 2021]
 16. Il Buco [Michelangelo Frammartino, 2021]
 17. Compartment no. 6 [Juho Kuosmanen, 2021]
 18. Silence of the Tides [Pieter-Rim de Kroon, 2020]
 19. Matter Out of Place [Nikolaus Gehrhalter, 2022]
 20. Ascension [Jessica Kingdon, 2021]
 21. Athena [Romain Gavras, 2022]
 22. Al Garib [The Stranger; Ameer Fakher Eldin, 2021]
 23. Pink Moon [Floor van der Meulen, 2022]
 24. A Human Position [Anders Emblem, 2022]
 25. Boiling Point [Philip Barantini, 2021]

Ik heb dit jaar ook bijgedragen aan de gezamenlijke eindlijsten van Filmtotaal (klik hier) en IndeBioscoop (klik hier). In deze lijstjes zijn mijn hooggeklasseerde titels uit 2020 en 2022 wél gewoon opgenomen. Malmkrog was een bespreekgeval; niet iedereen ziet de film als ‘officiële release’, omdat de film het ondanks zijn plaats in het Previously Unreleased-programma moest doen met vertoningen in EYE (en dus niet het land rondging zoals de andere titels in het programma).

Klik hier om deze jaarlijst te checken op letterboxd (en klik hier voor de volledige lijst met hoogtepunten).

Zie de tag ‘jaarlijst’ voor jaarlijstjes van eerdere jaren.

3 gedachten over “De beste films van 2022 [top-25]”

  1. Ik hoop dat ik je met mijn lijst nog een toekomstig pareltje (of meerdere) kan bezorgen. Mocht je t.z.t. een bepaalde titel die de interesse trekt echt niet kunnen vinden, kan ik je wellicht nog helpen.

Geef een reactie