Recensies: Criminal & de Noodkreet in de Fles [thriller]

Klik verder voor de recensies van Criminal (2016) (kort) en De Noodkreet in de Fles/ a Conspiracy of Faith (2016) (uitgebreid)

Criminal-001

Als een hooggeplaatste CIA-agent (Ryan Reynolds) met geweld van het leven wordt beroofd door een pretentieuze crimineel (Jordi Molla), is de CIA in alle staten. Bill Pope (Reynolds) heeft zijn kennis over een lopende missie mee het graf in genomen. Of toch niet? Criminal speelt met thema’s als herinnering en identiteit, maar is toch vooral ook gewoon een vermakelijke thriller met Kevin Costner in een absolute glansrol.

Beoordeling: 7/10

De Noodkreet in de Fles

noodkreet 2

Een relatief nieuw genre voor mij: De Deens-Noorse (of is het nu Zweedse?) crimi. In deze film zien we hoe twee rechercheurs na de vondst van een briefje (juist, een noodkreet) in een fles het verband leggen met een serie ontvoeringen van kinderen uit een religieuze community.

noodkreet 1

Wat volgt is een degelijke thriller, waarin religieuze thematiek verweven wordt met de door de rechercheurs geregisseerde zoektocht naar een ietwat psychotische seriemoordenaar. Pluspunten liggen opgesloten in de wijze waarop de opbouw van de film verzorgd is, en in de spanning die een aantal strak gefilmde sleutelscènes genereren.

Minder enthousiast was ik over de verwerking van de religieuze thematiek. De polariserende rechercheurs komen niet verder dan wat twistgesprekken, terwijl de invulling van de rol van de serie-kidnapper en de achterliggende setting (de religieuze community van zwaargelovigen) niet echt een meerwaarde bieden ten opzichte van de spanning die de plotverloop van zichzelf al biedt. Als je dergelijke thematiek maar oppervlakkig uitwerkt, kies dan gewoon voor een sterke thriller en laat de rest achterwege, was mijn gedachte…

noodkreet 3

Maar goed, deze film is gebaseerd op een boek van Jussi Adler-Olsen, en daarin zal een en ander vermoedelijk beter uitgediept zijn. In die context zou ik ook kunnen begrijpen waarom ik in de eerste reviews teruglees dat deze film toch de mindere is van de andere thrillers in de serie (ook al heb ik deze niet gezien).

Beoordeling: 6/10

3 gedachten over “Recensies: Criminal & de Noodkreet in de Fles [thriller]”

  1. Criminal heb ik ook echt van kunnen genieten. Niet heel bijzonder, maar wel vermakelijk.

    Ik heb van de eerste film van de serie gezien en die vond ik niet heel bijzonder dus ik heb de vervolgens, inclusief Noodkreet dan ook niet gezien…heb het gevoel dat ik ook niet heel veel mis.

    1. Voor mij was deze film de vuurdoop. Smaakte niet echt naar meer, alhoewel ik me wel eens had voorgenomen eens wat meer Scandinavische misdaad te kijken (The Killing, the Bridge, die series die zo opgehemeld worden).

Geef een reactie