Remnants of the Order: een Stars Wars-fanfilm (interview)

©Matthijs Immink

Een tijdje terug werd ik op het spoor gebracht van Remnants of the Order, een project van de Nederlandse sciencefiction-regisseur Kees van Hattum. Momenteel vinden de laatste opnamen plaats van deze Star Wars-fanfilm, die liefhebbers van de grootse franchise samenbracht op één van de mooist denkbare plaatsen: een eigen filmset. Ik sprak met van Hattum en producer Ruben de Ronde. Waar komt het idee voor Remnants of the Order vandaan? Hoe heeft de film vorm gekregen, en wanneer kunnen we de uiteindelijke release verwachten?

WAT WAS IN JE JEUGD JE FAVORIETE STAR WARS-FILM
EN WAAROM?

Kees: De eerste SW-film die ik zag was The Empire Strikes Back. De At-At’s, Yoda, de battle tussen Luke en Darth Vader; ik was verkocht. Maar als ik eerlijk ben was de trilogie voor mij één geheel, dus ik had vroeger niet kunnen kiezen. En nog steeds vind ik het onmogelijk om te zeggen welke de beste is, ik houd van al deze films!

IN WELKE MATE HEEFT DE EERSTE (EN EVENTUEEL OOK DE
TWEEDE?) FRANCHISE BIJGEDRAGEN AAN JE WENS REGISSEUR TE WORDEN?

Kees: Ik was vier, geloof ik, toen ik  Empire voor het eerst zag. Ik heb heel de film met ingehouden adem zitten kijken. Maar het was de making-of op de videoband die mijn leven veranderde. Tot dat moment had ik mij nooit gerealiseerd dat je een film kon maken. Ik herinner mij nog goed het beeld van een aantal mannen die naast het model van een Star Destroyer stonden. Vanaf dat moment wist ik wat ik wilde doen met mijn leven: regisseren! Je zou dus kunnen zeggen dat Star Wars volledig verantwoordelijk is voor mijn wens regisseur te worden.

– HOE ONTSTOND HET IDEE VOOR DEZE FANFILM?

Ruben: Kees heeft denk ik eigenlijk altijd al het idee (of in ieder geval de droom) gehad om een Star Wars-film te maken. Hij heeft de laatste jaren veel eigen projecten tot een mooi einde weten te brengen en toen was daar opeens Star Wars. Terwijl we in een cafeetje aan het wachten waren om naar Rogue One te gaan pitchte Kees opeens het verhaal dat hij bedacht had voor deze film.

Kees: Het plot voor Remnants of the Order spookte al een hele tijd in mijn hoofd rond, al was het toen een stuk minder ambitieus! Inspiratie voor de film waren de scènes in vooral de prequel-trilogie, waar Jedi’s hun wapens verliezen. We weten dat een lightsaber een zeldzaam voorwerp is dat alleen een jedi heeft, dus wat zou er gebeuren als iemand dit wapen per ongeluk in zijn bezit krijgt? Rond dit concept ontstond toen al snel een verhaal, dat later steeds verder uitgroeide tot de film die het nu is geworden.

– OP WELK MOMENT WISTEN JULLIE DAT DIT PROJECT EEN REËLE KANS VAN SLAGEN HAD?

Ruben: Op het moment dat de 501st Dutch Garrison mee wilde helpen aan het maken van deze film. Een Star Wars-film kan eigenlijk niet zonder Stormtroopers. Dat euforische moment bracht alles in gang. Het is nog steeds ongelofelijk hoeveel hulp we hebben gehad en nog steeds krijgen aangeboden. Star Wars maakt zo veel los en dat geeft erg veel vertrouwen!

4-things-we-know-thanks-to-new-rogue-one-stormtroopers.jpg (600×248)

Kees: We hadden het ook niet kunnen doen zonder de hulp van Bart van Dam. Hij is zelf regisseur en producent, maar daarnaast werd hij ook de Executive Producer van de film. En die titel heeft hij verdiend! Want toen we hoorden dat de 501st meedeed, moest het ook echt gebeuren! Bart heeft toen de allerbelangrijkste dingen (zoals camera en licht) direct voor ons kunnen regelen.

-HOE VERLIEP HET CASTINGPROCES? EN KUN JE AAN DE HAND DAARVAN OOK KORT IETS ZEGGEN OVER HET NARRATIEF?

Kees: De hoofdrolspeelster, July Janssen, ken ik al een tijdje. Ik had haar bedacht voor de rol, maar had geen idee of ze ook echt erbij zou passen. De rol die zij zou spelen, Pai, is namelijk een onschuldig meisje van een jaar of 15. July is zelf een stoere chick van in de twintig, die aan komt scheuren op de motor. Ik heb haar gevraagd auditie te doen, samen met nog zo’n acht andere jonge actrices, en July maakte, zoals ik al dacht, een enorme indruk!

Ruben: We hadden nog niemand op het oog om de oom van Pai, Bolo, te spelen. De laatste auditie van die dag was Abel Sanders. Hij kwam binnen en ik was gelijk verkocht, want daar stond ‘uncle Bolo’ in vol kostuum. Van gewaad tot rekwisieten, hij stond er compleet. Gelukkig was zijn acteerwerk nóg beter. Hij had de kans om gelijk met July te acteren en het klikte tussen die twee. De chemie tussen acteurs is natuurlijk erg belangrijk, en toen we hoorden van beiden acteurs dat ze een sterke chemie voelde, wisten we dat we goed zaten!

– KUN JE IETS VERTELLEN OVER DE SAMENWERKING MET DE DIR. OF
PH./CINEMATOGRAAF?

Kees: Ralph Lindsen is onze DP. Omdat Ralph veel voor zijn werk in het buitenland is, hebben we in het begin vooral gecommuniceerd over skype. Samen besloten we welke camera we wilden gebruiken, en voor welke filmstijl we wilden gaan. Ik had story-boards gemaakt, welke we samen op locatie doornamen.

©Matthijs Immink

Het was soms nog puzzelen om geen huizen of auto’s in de shots te
krijgen, zelfs in het mooie bos waar we filmden, maar Ralph wist
altijd een correct kader te vinden. Hij luisterde naar wat ik wilde, had vaak goede input, en samen sloegen we ons door de stress van low-budget filmmaken heen. Dat betekende soms korte lunchpauzes, en voor Ralph zere schouders. Maar uiteindelijk gaat het om de beelden, en dat snapt Ralph als geen ander!

– ZIJN JULLIE VAN PLAN SAMPLES VAN JOHN WILLIAMS TE GEBRUIKEN VOOR DEZE FILM OF KOMEN JULLIE OOK/JUIST MET EIGEN MUZIEK?

We zijn natuurlijk dol op de originele score van John Williams, maar wij zullen een originele score hebben voor Remnants of the Order. Sterker nog, we hebben een heel goede componist! Pitchphase heeft gewerkt met o.a. Steve Aoki (en met dat album is hij genomineerd voor een grammy!) en Hanin Elias (atari teenage riot). Hij is via punkrock naar electro gegaan, en is nu als Pitchphase bezig met mooie experimentele avant-garde muziek en filmmuziek. Nu denk je waarschijnlijk, hoe vind je zo’n componist? Nou, hij vond ons! Toen ik bij een filmpremière stond te praten hoorde hij mij over Remnants, en vroeg hij of we nog een componist zochten. Dat konden we natuurlijk niet afslaan!

– JULLIE FILM HEET ‘REMNANTS OF THE ORDER’. VERKLAAR JULLIE NADER…

Remnants of the Order slaat eigenlijk op de geschiedenis van het Star Wars-universum. Remnants betekent overblijfselen, en the Order… daar moet je de film voor zien om precies te weten waar dat naar refereert.

-HEBBEN JULLIE ERAAN GEDACHT DE GRENS OVER TE GAAN MET DIT PROJECT?

In het begin nog niet heel erg, maar nu zeker. Filmfestivals lonken. De film is in het Engels en dus direct internationaal inzetbaar. Uiteindelijk zal de film ook op Youtube komen. Daarmee is het voor een enorm publiek bereikbaar. We weten niet waar het schip gaat stranden. Als we de kans krijgen om de film te promoten, bijvoorbeeld bij een Comic Con buiten Nederland, dan zijn wij daar zeker voor. Star Wars is internationaal, dus waarom zouden wij dat niet zijn?

-WAT HOPEN JULLIE MET NAME TE BEREIKEN MET DEZE FANFILM/WAT IS JULLIE BELANGRIJKSTE DOEL?

Wij zijn allebei enorme Star Wars-fans, en dat wij straks kunnen zeggen een fanfilm gemaakt te hebben is al iets speciaals. Maar wij willen vooral ook iets maken waarvan andere fans zeggen: dit is Star Wars! Iets dat dat speciale gevoel benadert dat je hebt wanneer je voor de honderdste keer de films hebt bekeken. Wij hopen straks een wereld gecreëerd te hebben die bekend aanvoelt, maar ook een volledig verse blik geeft!

Ik zal niet beweren dat we niet stiekem fantaseren over grotere exposure of een belletje van Kathleen Kennedy, maar voor nu is de film zijn eigen beloning. Om zometeen al die mensen die ons geholpen hebben met een brede lach in de bioscoop te zien zitten, daar kijk ik echt naar uit!

– JULLIE ZIJN NU BEZIG MET EEN CROWDFUNDING OM DE FINANCIËN ROND TE KRIJGEN. WANNEER KUNNEN WE DE RELEASE VERWACHTEN? TEGELIJK MET THE LAST JEDI?:)

We gaan zeer snel de laatste scènes schieten, en richten nu op een
première eind september tot begin oktober. Goed nieuws trouwens! We hebben ons bedrag van 4000 euro gehaald en hebben nu een stretch goal gesteld! Dat betekend dat we een nieuw doelbedrag stellen, en als we dit halen krijgt iedereen een extra reward!

Als je de film wilt zien zodra deze uitkomt dan kan je nog doneren
tot 24-7 (morgen, red.). Iedereen die €10 of meer doneert krijgt de film op de releasedatum op zijn/haar mail! Premièrekaartjes zijn ook beschikbaar voor de gulle gever. Anders wordt het wachten tot (bijv.) Echo Base Con op 16 december, waar we de film zullen vertonen.

©Matthijs Immink

De Cinecrowd-pagina van Remnants of the Order is: https://cinecrowd.com/remnants-order .

Ook de instagram-pagina van de film geeft een goed beeld van de productie: http://instagram.com/remnnantsoftheorder

 

Een gedachte over “Remnants of the Order: een Stars Wars-fanfilm (interview)”

Geef een reactie