Tien redenen waarom de Now You See Me-films de moeite waard zijn (filmtip #2)

now-you-see-me-2-e1458141262573

Vanaf afgelopen donderdag 9 juni draait Now You See Me 2 in de bioscoop. Ik geef je tien redenen waarom je deze film en haar voorganger (Now You See Me uit 2013) moet gaan zien.

 1. De trucs die aan de films ten grondslag liggen zijn stijlvol, spectaculair en doen je bij vlagen versteld staan.
 2. De films zijn voorzien van veel vaart en hebben allebei één of meerdere plottwists. Dit maakt dat ze erg fijn wegkijken.
 3. Er valt ook genoeg te lachen; wat mij betreft is de humor in deze films echt briljant.
 4. Het is heerlijk oudjes en acteerveteranen Michael Caine en Morgan Freeman in beide films een grote rol te zien vertolken.
 5. Woody Harrelson zet in beide films typetjes neer die even vervelend als grappig kunnen zijn.
 6. De films zitten doorspekt met de nodige interessante symboliek. Zo zitten er in deel twee een aantal interessante verwijzingen naar het alziend oog, terwijl de term ‘Four Horsemen’ direct refereert aan de vier ruiters van de Apocalyps uit het bijbelboek Openbaring. Nog interessanter is de relatie tussen de betekenis van het woord Apocalyps (onthulling) en de functie van de Horsemen (bedrog en corruptie aan de kaak stellen, ‘onthullen’, goocheltrucs ontmaskeren en/of uitleggen).
 7. Voor beide films verzorgde Brian Tyler (o.a. the Fast and the Furious, Iron Man 3, the Expendables) de score. Met andere woorden, de muziek is opzwepend en met name sterk op de actiemomenten. Ook de keuze van popnummers in deel twee is origineel te noemen
 8. Niets is wat het lijkt, en daarin doen de Now You See Me-films ergens wel aan Wie is de Mol? denken.
 9. De films combineren intelligentie met amusement.
 10. Deel twee draait nu dus in de bioscoop, dus dit is de ultieme kans na een avondje bankhangen met deel een aan deel twee op het grote doek te aanschouwen.

Beoordeling beide films: 8/10

In het voorjaar van 2014 was ik gemengder enthousiast over het eerste deel, maar ik terugkijkend toch dat ik me het eerste deel met een plezierig gevoel herinner (gebaseerd op wat ik er nog van weet).

Destijds schreef ik het volgende over deel 1:

Vermakelijk en in zekere zin goed. Kleine 2 uur lang op het puntje van m’n stoel gezeten, en voor ik het wist waren die 2 uur weer voorbij. Wat dat betreft ben ik tevreden; dit was een film met vaart, speciale effecten en actie. De trucks in deze film waren mooi om te zien, het verhaal vond ik aardig en er zaten wat aardige twisten in. Helaas was het allemaal nogal ongeloofwaardig, en dat is een groot minpunt.
Goede muziek, en een wisselende cast. De Four Horsemen vond ik niet allemaal even geschikt voor hun rol, op Harrelson na: die is geknipt voor de rol van hypnotiseur. Leuke bijrollen van Freeman en Oldman, helaas vond ik Ruffalo dan weer wat tegenvallen.
Gemengde gevoelens; ik heb me ontzettend vermaakt en genoten, maar na afloop waren er toch een aantal minpunten, zoals hierboven beschreven.
Ik geef nipt toch 4*; dit is het type film dat ik graag puur voor m’n plezier kijk. Prima amusement.

now-you-see-it-2.w1200.h630

6 gedachten over “Tien redenen waarom de Now You See Me-films de moeite waard zijn (filmtip #2)”

 1. Heb de tweede film niet gezien, maar ben het niet helemaal eens. Voor een film die over goochelaars gaat had ik verwacht dat de trucs ook echt zijn. Helaas waren ze dat niet en waren ze ook nog erg ongeloofwaardig. Daarnaast is de twist op het einde zo onlogisch en niet overtuigend dat dat bij mij m’n waardering nog een grote klap gaf. Zal het tweede deel nog wel een kans geven op VOD, maar m’n verwachtingen zijn erg laag…

  1. Klopt, sommige trucs zijn ongeloofwaardig. Voor het beoordelen van de ‘echtheid’ heb ik te weinig kennis van het goochelvak, maar ik kan me dat ook goed indenken. Gaat mij vooral om het spektakel en het stijlgehalte. De truc-momenten behoren tot de vermakelijkste van de film(s).

   De twist aan het einde is mij een beetje ontschoten (zoals je kunt lezen zag ik deel een ruim twee jaar terug), dus die opmerking had met name betrekking op deel twee. Die is ook niet per se erg denderend (ik zal niet spoilen), maar gaf de film wat mij betreft wat meer flair. Een aantal puzzelstukjes vielen op hun plaats, maar toch bleef er ruimte voor reflectie.

  1. Dat hoeft ook niet, natuurlijk 🙂 als een je bevalt Is twee strikt genomen toch wel meer van hetzelfde. Ik zou dus zeggen,geef een eens een kans, dat geeft direct wel een goed beeld van je algemene waardering.

Geef een reactie