Inleiding bij en beknopte recensie van Demolition (2015) (filmtip #1!)

‘I put five quarters in your machine and proceeded to push B2, which should have given me peanut M&M’s. Regrettably, it did not. I found this upsetting, as I was very hungry, and also my wife had died ten minutes earlier’

picture-of-jake-gyllenhaal-dancing-in-demolition-movie-photo

Bovenstaande quote betreft de eerste regels van een brief van hoofdpersoon Davis (Jake Gyllenhaal) naar, jawel, de klantenservice van een bedrijf voor snoepautomaten. De snoepautomaat bevond zich in de gang van het ziekenhuis waar Davis en zijn vrouw naartoe gebracht waren na een voor Davis’ vrouw fataal auto-ongeluk. Wonder boven wonder liep Davis zelf nog geen schrammetje op. Een normaal mens huilt na zo’n heftige gebeurtenis, of vervalt in een woede-uitbarsting waarin alle ‘waarom nu jij’-emoties een plek krijgen. Davis doet precies het tegenovergestelde; de triviale onbenulligheid van een kapotte automaat baart hem nog meer zorgen dan het verlies van een dierbare.

Jake Gyllenhaal speelt in ‘Demolition’ de burger die gevangen is door de sleur van het leven. Getrouwd omdat dat ‘het makkelijkst was’, als rijk bankier dagelijks geconfronteerd met even grote als ontastbare geldstromen. Liefde en geluk ontbreken in zijn vrij plichtmatige huwelijk.

Het ongeluk leek Davis onverschillig gelaten te hebben, maar niets is minder waar; in de periode erna begint een zoektocht naar identiteit en de betekenis van het leven. De sleur is doorbroken, en op den duur begint Davis dingen te zien die hij voorheen niet zag. Een omgevallen boom, de ingenieuze structuur van een horloge.

Davis’ zoektocht uit zich in de merkwaardige neiging dingen te slopen en uit elkaar te halen. In deze neiging drijft Davis zijn oprecht rouwende schoonvader tot wanhoop. Pogingen Davis zijn leven weer op te laten pakken zijn tot dovemansoren gericht.

Karen (Naomi Watts) ontvangt als eenzame vertegenwoordigster van de klantenservice Davis’ brief, en besluit contact met hem te zoeken.

Er ontwikkelt zich een bijzondere relatie tussen Karen en Davis, twee complexe personages die allebei op hun eigen manier verstrikt zijn geraakt in een destructieve levenswijze. Ook weet Davis door te dringen tot Karen’s puberende zoontje, dat worstelt met zijn seksuele identiteit.

Langzaamaan slaagt Davis erin zijn leven de betekenis te geven die hij voor het ongeluk miste, en ontdekt hij iets dat zijn leven vóór dit omslagmoment in een heel ander perspectief plaatst….

Demolition is een even ontroerende als prikkelende ode aan het leven, waarin betekenis schuilt in ieder beeld en in iedere zin. De film zet aan tot nadenken en behandelt twee zeer relevante thema’s: betekenisgeving en rouwverwerking. Geloofwaardigheid karakteriseert de sterke acteerprestatie van een excellerende Jake Gyllenhaal. Jean-Marc Vallée is niet mijn favoriete regisseur, maar verrast hier met een doordacht en uiterst scherp kunststuk, dat mij positief wist te verrassen.

8/10

Ook gezien onlangs:

trumbo

Trumbo (2015)

8/10

Samenvatting
Datum
Filmnaam
Demolition (2015)
Beoordeling
41star1star1star1stargray

Geef een reactie