Persoonlijke film top-100: 10-1

La Última Tierra (2016)

Na negen beeldrijke posts, verspreid over meerdere weken, bereik ik de laatste en daarmee hooggeplaatste titels in mijn persoonlijke film top-100, waarover je hier meer kunt lezen.

10 | Der Himmel über Berlin (Wings of Desire) [Wim Wenders, 1987]

9 | Magnolia [Paul Thomas Anderson, 1999]

8 | C’era una Volta il West (Once Upon a Time in the West) [Sergio Leone, 1968]

7 | Blow-up [Michelangelo Antonioni, 1966]

6 | Stalker [Andrei Tarkovsky, 1979]

5 | Napszállta (Sunset) [László Nemes, 2018]

4 | Di Qiu Zui Hou De Ye Wan (Long Day’s Journey Into Night) [Bi Gan, 2018]

3 | Nuovo Cinema Paradiso [Giuseppe Tornatore, 1988]

2 | The Tree of Life [Terrence Malick, 2011]

1 | Topio Stin Omichli (Landscape in the Mist) [Theodoros Angelopoulos, 1988]

Ik heb een vaste pagina ingericht waarop je de honderd titels kunt terugvinden in een overzichtelijke lijst. Klik hier. Wil je de visuele presentaties van de titels nog eens doorlopen? Dat kan zo.

Deze lijst op Letterboxd
Deze lijst op ICheckMovies

Hopelijk kom ik er later nog eens aan toe om een update van mijn top-100 te presenteren, met daarin nieuwe titels die ik sinds het voltooien van de lijst gezien of herzien heb.

7 gedachten over “Persoonlijke film top-100: 10-1”

 1. Hoi Tim, een lijst met veel mooie films. Ik heb zelf ook een aantal van deze films in mijn top 100 staan. Ik vind het vooral ook leuk dat er veel niet-Amerikaanse films op jouw lijst staan, in mijn ogen is de Amerikaanse cinema flink overschat. Ik denk dat je op mijn blog ook wel de nodige tips kunt vinden, met name van giganten als Satyajit Ray, Ingmar Bergman, Kenji Mizoguchi, Yasujiro Ozu en Akira Kurosawa. Kijk hiervoor op mijn blog: erikleest.blogspot.nl. Groetjes, Erik
  ps Mijn top 100 is uit 2019 en moet nodig worden bijgewerkt met vooral films van Ray, Bergman, Mizoguchi, Ozu en Bela Tarr.

  1. Ha Erik,
   Dank voor je reactie; hopelijk kun je er nog wat tips uit opdoen naast de titels die je kent en zelf ook waardeert:)
   Ik denk dat vooral vaak de verkeerde Amerikaanse titels in de etalage hebben gestaan. Als ik verrast wordt door een Amerikaanse titel is dat niet zelden een zogeheten indie
   of buiten Hollywood geproduceerde titel.

   1. Hoi Tim, dat gaat wel lukken, Als ik zo jouw lijst bekijk dan denk ik dat je net als ik ook erg valt voor visueel indrukwekkende films (waar is het medium trouwens anders voor). Ik schat dat er op jouw lijst nog wel zo’n 30-50 titels staan die ik ook nog wil gaan zien. Als je het leuk vindt, dan maak ik op basis van jouw lijst een lijstje van 10 films die ik jou zou aanbevelen op basis van wat ik mooi vind en jouw top 100. Groetjes, Erik

 2. Hoi Tim, ik heb natuurlijk wel meer top 100 lijstjes gezien, maar de meeste bevatten in tegenstelling tot die van ons vooral Amerikaanse films en die vind ik een stuk minder interessant. Groetjes, Erik

 3. Tips of aanbevelingen met stip zijn altijd welkom! Los van titels die ik niét ken, kan een stukje extra aanmoediging m.b.t. titels die ik al op mijn kijklijst heb staan nooit kwaad. Soms slinger ik zo een film aan die ik uit mezelf veel minder snel prioriteit zou hebben gegeven.

 4. Hoi Tim, hier mijn lijstje met aanbevelingen.
  Van alle films die ik aanbeveel kun je een korte bespreking op mijn blog vinden. Ik bespreek eigenlijk alleen maar films die ik of zeer goed of uitstekend vind (4 of 5 sterren), tenzij ik alles wil bespreken wat ik in huis heb van een favoriete regisseur. Ik noem tien regisseurs, waarvan ik van 4 geen films op jouw lijst zie.
  – Ingmar Bergman, je hebt “The Silence” op je lijstje staan. “Scenes uit een huwelijk” (zowel de televisieserie als de daarvan afgeleide bioscoopfilm) vind ik het absolute meesterwerk van Bergman. “Fanny & Alexander” en “Wilde aardbeien” zijn ook geweldig.
  – Abdellatif Ketiche, je hebt “Mekhtoub my Love canto uno” op je lijst staan. Dat vind ik ook een geweldige film (toevallig staat hij bij mij op nr 38). Zijn twee eerdere films: “La graine et le mulet” en vooral “La vie d’Adèle” vind ik nog sterker.
  – Bela Tarr, misschien wel het absolute meesterwerk van Bela Tarr is “Satantango”. Duurt wel 6 uur!
  – Akira Kurosawa, “Dersu Uzala” is inderdaad een prachtige film. Andere meesterwerken van Kurosawa zijn: “Troon van bloed”, “Red Beard” en “Ikiru”.
  – van Yasujiro Ozu heb ik zeer veel films gezien. Naarmate ik meer films van hem keek werd ik steeds enthousiaster.
  – Hirokazu Koreeda: ik vind “Our Little Sister” een geweldige film.
  Dan 4 regisseurs die niet op jouw lijst voorkomen:
  – Christian Mingu. “4 maanden 3 weken 2 dagen”. Een Roemeense film over een jonge vrouw die abortus wil laten plegen, zeer heftig en zeer realistisch. Deze film heb ik met drie vrienden in de bioscoop gezien en later nog een aantal keer.
  – Satyajit Ray: deze in Nederland vrij onbekende Indiase regisseur is mijn absoluut favoriete regisseur. Mooi is dat hij films maakte over zijn eigen leefwereld. Al zijn films zijn zeer de moeite waard, maar de film om mee te beginnen is natuurlijk “Pather Panchali”, zijn debuut en het eerste deel van de Apu-trilogie.
  – Kenji Mizoguchi: mijn favoriete Japanse regisseur en één van de drie groten van de Japanse cinema. Mijn favoriete film van hem is “The Crucified Lovers” waar hij zelf niet zo enthousiast over was. De films van Mizoguchi zijn vooral heel mooi om naar te kijken.

  Als laatste wil ik “Heimat” van Edgar Reitz noemen. Hoewel “Heimat” en ook “Heimat 2”, “Heimat 3” en “Die andere Heimat” als bioscoopfilms zijn uitgebracht, zijn het eigenlijk series. Deze films/series geven een prachtig beeld van Duitsland in de 20e eeuw en zijn op dit moment mijn absoluut favoriete films. Totaal 60 uur!

  Hoi Tim, ik hoop dat je wat met mijn aanbevelingen kunt, zelf wordt ik enthousiast van eigenlijk alle films die ik heb genoemd. Veel kijkplezier en ik blijf je blog volgen. Groetjes, Erik

  1. Dankjewel om de tijd te nemen een uitgebreid lijstje te delen:) Bekende regisseurs maar (inderdaad) heb ik nog niet in alle gevallen alles gezien. Of de titels haalden mijn lijst niet.
   Van de films die je noemt staat Satantango denk ik het hoogst op de verlanglijst, maar ik heb die steeds uitgesteld omdat ik al een tijd weet dat er een biosrelease gepland staat voor de restauratie. Die release is eerder dit jaar alleen uitgesteld vanwege C…
   La Graine et la Mulet staat op mijn kijklijst van MUBI, een streamingdienst die voor iedere cinefiel het overwegen waard is.
   Van de klassieke regisseurs is Mizoguchi misschien wel het meest onontgonnen terrein bij mij, van Ozu en Kurosawa heb ik bijvoorbeeld meer gezien en (recenter) van Koreeda zo’n beetje alles. Ugetsu vond ik goed en zag ik op groot doek, maar die zou ergens ná plek 100 opduiken.

Geef een reactie