Recensie: Deepwater Horizon (2016) [drama]

deepwater-horizon

Op 20 april 2010 veroorzaakte een blow-out op het booreiland Deepwater Horizon de grootste ecologische ramp uit de Amerikaanse geschiedenis. Elf arbeiders sneuvelden, zeventien arbeiders raakten gewond. In de drie maanden na de ramp stroomde dagelijks meer dan tien miljoen liter aardolie de Golf van Mexico in. Nog steeds liggen er grote hoeveelheden olie op de bodem van de zee. De verwachting is dat deze olie zich in de toekomst zal gaan verplaatsen, met alle gevolgen van dien…

In het licht hiervan verdient het respect dat Peter Berg reeds in 2016 een big-budget film maakt over de ramp op Deepwater Horizon. In de film wordt goed duidelijk hoe in de aanloop naar de blow-out veiligheidsrisico’s danig onderschat zijn. Een cementtest wordt uit gemakzucht overgeslagen, terwijl later zou blijken dat het zwakke cement de primaire reden was voor de blow-out. Schrijnend is dat de dragende characters in de film zelfs na de explosie de situatie nog blijven relativeren. Welke ramp zich echt had voltrokken op de Deepwater Horizon werd pas na afloop écht duidelijk.

Het eerste gedeelte van deze nazomerse blockbuster biedt een ruime aanloop naar de explosie. Omdat je als kijker van tevoren weet dát het fout zal gaan, ligt de nadruk hierbij niet per definitie op de spanningsopbouw. In plaats daarvan vergaar je inzicht in het reilen en zeilen op het booreiland. In combinatie met de mooie beelden op en in het platform levert het voor de geïnteresseerde leek een prima stukje cinema op.

wahlberg

Wanneer de ramp zich voltrekt, wordt Deepwater Horizon niet per se beter, maar nog wel een stuk meer intrigerend. Ondanks de wat onoverzichtelijke montage hier en daar ben ik van mening dat de ramp sterk en indringend in beeld is gebracht. Ook de muziek bij de film is zeer de moeite, waardoor dit echt een bioscoopwerkje wordt. Want het is onder het genot van een bovengemiddeld audiosysteem dat het sterke sound design het best tot haar recht komt. Zeker het laatste deel van de film krijgt hierdoor een geslaagde emotionele lading mee.

Resumerend gesteld is Deepwater Horizon een meeslepende en geslaagde film, die op sterke wijze inzicht biedt in de ramp die zich in 2010 voltrok.

Deepwater Horizon draait nu in de bioscoop

Beoordeling: 8/10

Filminformatie: Deepwater Horizon (2016)/107 min./Genre: Drama/Cast: Mark Wahlberg, Kurt Russell, Kate Upton e.a./Regie: Peter Berg

deepwater

Voor wie meer wil weten over de nasleep van de ramp, dit (https://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/20/bp-olieramp-in-golf-van-mexico-vandaag-5-jaar-geleden-een-overzicht-a1416917 )artikel  van NRC benoemt per jaar de belangrijkste ontwikkelingen.

En voor wie meer wil weten over de moeilijkheden in het filmproces en de conflicten met oliebedrijf BP: https://www.theguardian.com/film/2016/oct/04/the-well-from-hell-my-fight-with-bp-to-film-deepwater-horizon

4 gedachten over “Recensie: Deepwater Horizon (2016) [drama]”

Geef een reactie