Recensie: De Lego Batman Film (2017) [Actie, komedie]

DC had iets goed te maken. De monsteropbrengsten van 875 (Batman vs Superman) respectievelijk 745 miljoen dollar (Suicide Squad) staken schril af tegen de vernietigende reacties van zowel de critici als het mainstream publiek. In de scripts van beide films was narratieve logica ver te zoeken, en ontbrak het aan de broodnodige humor die Marvel doorgaans kassuccessen oplevert.

Anno 2017 lijkt zich voor DC een weg uit het dal aan te dienen. Niet de later dit jaar verwachte Wonder Woman-film, maar de Lego Batman film zou alle verwachtingen wel eens kunnen gaan overtreffen. Chris McKay’s geanimeerde zegetocht van Gotham’s meest geliefde protagonist is een bron van gezonde zelfspot en niet al te zuinig gedoseerd amusement.

Do you realize you’ve never once said the words ‘I hate you, Joker’

-The Joker

Ga er goed voor zitten, want de eerste twintig minuten van de Lego Batman film bieden geen adempauze. Verwacht snel gemonteerde actiescènes en een hoge grapdichtheid, waarbij de introductie van de Lego Batman er één uit duizenden is. Will Arnett speelt elektrische gitaar in zijn Batcave, kijkt naar Tom Cruise-romcoms en steekt de draak met Michael Jackson. Uiteraard kwijt hij zich ook van zijn meest belangrijke taak: Gotham zuiveren van al het uitschot dat zich in de stad ophoudt. Dit standaardscenario wordt naar een hoger niveau getild door de vele referenties naar diverse bad guys en oude Batman– reeksen (zelfs retrobeelden uit de fifties komen aan bod).

Toch bestaat de premisse van de Lego Batman Film niet alleen maar uit actiesequenties en scherpe oneliners. Begeleid door trieste pianoklanken bekijkt een terneergeslagen Bruce Wayne het portret van zijn overleden ouders. Er is een duidelijk verschil tussen de familieloze multimiljonair en de egoïstische vigilante. Dit drama-element voelt wat wrang aan in een film vol sarcasme en ironie, maar de tegenstelling tussen de twee uitersten maakt de menselijke kant van Batman wel zichtbaarder.

Gezegd moet dat het script misschien iets té pretentieus is. In het middenstuk breekt de overdosis aan grappen de film wat op, en sommige personages komen er in deze snelle adrenalinetrip enigszins bekaaid vanaf. Deze film is dan ook met name een mustsee voor Batmanfans van het eerste uur. Zij zullen de meeste referenties oppikken, en extra plezier kunnen beleven aan de originele invulling van sommige characters. Zo is de Joker hilarisch verongelijkt over Batmans weigering hem te erkennen als aartsvijand. Het is eigenlijk enkel wat jammer dat Zach Galifianakis’ stem de maniakale Joker-sound mist die zijn vertolking legendarisch had kunnen maken.

De veelkleurige en prachtige vormgegeven LEGO-wereld is het decor voor een uiterst vermakelijke en scherp geschreven animatiefilm. DC is back on track.

Beoordeling: [usr 3.5]
Filminformatie: De Lego Batman Film (2017)/104 min./Genre: actie, komedie/Regie: Chris McKay/Cast: Will Arnett, Michael Cera, Zach Galifianakis e.a.

De Lego Batman film is vanaf vandaag (8-2) te zien in vrijwel alle filmzalen.

Samenvatting
Datum
Filmnaam
The Lego Batman Movie (2017)
Beoordeling
31star1star1stargraygray

6 gedachten over “Recensie: De Lego Batman Film (2017) [Actie, komedie]”

    1. Identiek is de Lego-wereld natuurlijk, het visuele aspect. Maar waar de Lego Film misschien nog meer ‘voor het hele gezin was’, is Lego Batman iets meer geschikt voor de fans/liefhebbers door alle referenties en de scherpe humor. Als je een beetje thuis bent in de Batman-wereld zul je deze denk ik meer kunnen waarderen, maar dat wil niet zeggen dat ‘ie anders niet de moeite is:)

Geef een reactie