Recensie: Vivre sa Vie (1962) [Drama]

Afbeeldingsresultaat voor vivre sa vie

In een vrijwel lege bioscoopzaal kijkt Nana (Anna Karina) naar Carl Theodor Dreyers stille meesterwerk La Passion de Jeanne d’Arc (1928). De tranen op het scherm zijn een teken van de tol die betaald moest worden voor een historische roep naar vrijheid. Op symbolische wijze wisselen de (extreme) close-ups van Maria Falconetti en Anna Karina elkaar af. De tranen van Maria’s Jeanne worden de tranen van Anna’s Nana.

Woorden zijn voor de Franse cineast Jean-Luc Godard duidelijk als lucht in relatie tot de ideeën en ervaringen die zich alleen in beelden laten vangen. Woorden bedriegen ons en verdraaien de waarheden van de onbemiddelde expressie. We moeten zien om Nana’s woorden te geloven en te begrijpen hoe zij haar leven op geheel eigen wijze richting geeft. Zoals het een eerlijk verhaal betaamt blijft ieder moreel oordeel daarbij achterwege.

Lees de volledige recensie op de site van indebioscoop

Beoordeling: [usr 4.5]
Filminformatie: Vivre sa Vie (1962)/80 min./Genre: Drama/Regie: Jean-Luc Godard/Cast: Anna Karina, Sady Rebbot, André S. Labarthe e.a.

Sinds 18 jan. draait Vivre sa Vie in een digitale restauratie in een select aantal Nederlandse filmtheaters

Samenvatting
Datum
Filmnaam
Vivre sa Vie (1962)
Beoordeling
51star1star1star1star1star

2 gedachten over “Recensie: Vivre sa Vie (1962) [Drama]”

  1. Ik moet deze echt een keer volledig bekijken. Ik heb ‘m ooit in een klein zaaltje gezien, maar toen ging er iets mis met de projector en heb ik ‘m nooit helemaal kunnen zien.

    1. Tzo, dat klinkt wel heel klassiek, haha. Alsof de film toen definitief verloren is gegaan ;d Hij draait nu dus opnieuw in de bios, als je ‘em graag nog eens wilt zien op het grote doek zou je even moeten kijken waar ‘ie zoal nog draait:) ’t Hoogt?

Geef een reactie