Inleiding en recensie Filmvandaag #16: The Circle (2017) [Drama, sci-fi, thriller]

Ik zat toch best met gemengde gevoelens, toen ik las dat The Circle van Dave Eggers verfilmd zou gaan worden. Mijn eerste kennismaking met deze dystopische roman was een jaar of tweeënhalf geleden. Het boek was destijds erg populair, en velen schaarden The Circle in het rijtje Brave New World (Aldous Huxley, 1932) en 1984 (George Orwell, 1948/49).

Niet compleet onterecht; ook ik las The Circle in een kort tijdsbestek uit, en was onder de indruk van de scherpte en de maatschappijkritische insteek die Eggers aan de dag legde. Het was al een tijdje mijn plan de roman te herlezen, en de release van de film leek me daarvoor een goede aangelegenheid.  Eggers’ toekomstbeeld voelde namelijk angstvallig realistisch aan. Vandaag de dag is er veel te doen om onze privacy, en The Circle speelt vrijwel perfect in op die kwestie.

Alles wat gebeurt, moet openbaar worden

Waar gaat de roman over? The Circle is een hypermodern bedrijf, dat vrijwel alle denkbare producten en services onder één noemer samenbrengt. Achter het succes zit een haast neurotische drang naar perfectie: klanten worden constant bestookt met online evaluaties (en waar (on)nodig ook follow-ups/reminders), net zo lang totdat zij in ieder geval zéggen voor honderd procent tevreden te zijn met de geboden dienstverlening.

Interessanter nog is dat The Circle de kaart van openheid en transparantie speelt. Door voor iedere klant één identiteit te genereren (je zogenaamde TruYou), heeft het bedrijf voor altijd direct duidelijk gekregen wie er betaalt, reageert, klaagt en beklaagd wordt. Betalen gaat met chips, verbonden met je TruYou, reageren gebeurt nooit meer anoniem. Eggers’ centrale vraag is helder: hoe veel vrijheid zijn we bereid op te geven om algemene openheid en transparantie mogelijk te maken? Wie hiernaar streeft, kan corruptie en criminaliteit op termijn verbannen of verminderen, maar maakt de inbreuk op wat wij nu nog privacy noemen geen misdadigers van de nu zo machtige opzichters?

In The Circle zien we alle ontwikkelingen door de ogen van Mae Holland, een newbie (nieuwkomer) die geleidelijk ontdekt wat de precieze implicaties zijn als een bedrijf zo rigoureus te werk gaat. The Circle is een utopie met één keerzijde: het verlies van privacy. Zoals de roman scherp aantoont, zijn de consequenties zodanig dat je al snel van een dystopie kunt gaan spreken.

The Circle is nu verfilmd, met in de hoofdrollen Emma Watson (als Mae Holland) en Tom Hanks (als CEO-opperhoofd Bailey). Ik ging de film zien, en schreef de volgende recensie:

http://www.filmvandaag.nl/recensies/530-the-circle

Beoordeling: [usr 1.5]
Filminformatie: The Circle (2017)/110 min./Genre: Drama, Sciencefiction, Thriller/Regie: James Ponsoldt/Cast: Emma Watson, Tom Hanks, John Boyega e.a.

The Circle draait sinds 11-5 in de Nederlandse bioscopen.

Samenvatting
Datum
Filmnaam
The Circle (2017)
Beoordeling
11stargraygraygraygray

4 gedachten over “Inleiding en recensie Filmvandaag #16: The Circle (2017) [Drama, sci-fi, thriller]”

  1. Ik vond het boek op het begin heel confronterend en ik wilde ook blijven lezen. Op het einde vond ik hem wel in kracht afnemen. De film wacht ik wel af totdat die op VOD komt. Geen hoogvlieger denk ik, gezien jouw beoordeling.

    1. Ik vond het boek ook erg goed, maar de film dus zeker niet 🙁
      Kon er ook vrij weinig aan doen dat mijn verwachtingen hoog waren, maar in dat kader viel ‘ie dus extra tegen.

  2. Ik vond het boek maar matig. Er zitten wat bijzonder interessante ideeën in, maar het verhaal er omheen deed me weinig. Ben wel benieuwd naar deze film, al was het maar om te kijken hoe Hanks en Watson het doen.

    1. Dan verschillen we daarin van mening:) ik heb em pas nog herlezen en vond ‘em nog steeds sterk, al klopt het wel dat het omliggende narratief iets matiger is. Zoals je kunt zien vond ik de film vrij dramatisch, dus ik ben dan eigenlijk wel benieuwd hoe jij die oppakt…

Geef een reactie