Recensie: Goodfellas (1990) [Misdaad]

Afgelopen woensdag deelde ik in het kader van een drietal prachtige re-releases (EYE Film) mijn uitgebreide recensie van Raging Bull. Dit keer is het de beurt aan Goodfellas, een film die voor veel liefhebbers steevast behoort tot de grootste misdaadklassiekers aller tijden. Ik verklap het maar vast: tot die liefhebbers behoor ik ook:)

Op weergaloze wijze presenteert Scorsese in Goodfellas het criminele circuit als een levensstijl, een zelfverkozen lotsbestemming. Het scenario schreef de regisseur samen met Nicholas Pileggi, de misdaadjournalist die het levensverhaal van Henry Hill (Ray Liotta) vastlegde in Wiseguy (1985). Een wiseguy, ook wel een goodfella, is onderdeel van een groep, een geheel; in feite kan hij alles maken, zolang hij zijn metgezellen er maar niet bij lapt. Als jonge tiener krijgt Hill zijn eerste klusjes. Wie de cadillacs van wiseguys parkeert, maakt een goede kans later zelf een wiseguy te worden. Verzeker je van Paulies (Paul Sorvino) bescherming en de rest gaat vanzelf.

Verder lezen:

http://www.filmvandaag.nl/recensies/561-goodfellas

Beoordeling: [usr 4.5]
Filminformatie: Goodfellas (1990)/148 min./Genre: Misdaad, Drama/Regie: Martin Scorsese/Cast: Ray Liotta, Joe Pesci, Robert de Niro e.a.

Goodfellas draait sinds afgelopen donderdag in een mooie 4k-restauratie. Voor meer info over de Martin Scorsese-tentoonstelling (nu in EYE Amsterdam), zie de link in mijn recensie van Raging Bull (vorige post).

Samenvatting
Datum
Filmnaam
Goodfellas (1990)
Beoordeling
51star1star1star1star1star

Een gedachte over “Recensie: Goodfellas (1990) [Misdaad]”

Geef een reactie