Recensie: I, Daniel Blake (2016) [Drama]

Daniel Blake (Dave Johns) bevindt zich in een lastig parket. Door hartproblemen is hij genoodzaakt zijn werkzaamheden als timmerman tijdelijk naast zich neer te leggen.  Een door een overheidsmedewerker uitgevoerde test heeft echter uitgewezen dat hij, in tegenstelling tot wat zijn arts beweert, niet in aanmerking komt voor een uitkering. Blake gaat in beroep, maar komt er al snel achter dat dit zo makkelijk nog niet is…

I, Daniel Blake representeert de strijd van een eenzame man met de starre en inflexibele structuren binnen de Britse bureaucratie. Ik mag dan een Nederlander zijn, veel scènes uit deze film waren enorm herkenbaar. Denk aan zo’n vervelend wachtmuziekje dat je eindeloos aan de lijn houdt, een medewerker die aangeeft dat hij ‘later contact met u opneemt’. Denk ook aan eindeloze procedures, waarbij je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Automatisch gegenereerde formuliertjes op het internet die beginnen te brommen als je één vinkje vergeet, en medewerkers die deskundigheid pretenderen maar je desondanks negen van de tien keer doorverwijzen naar ‘onze website’.

Voor Daniel Blake passeren deze en meer situaties de revue. In zijn eenzaamheid (zijn vrouw is overleden) ontfermt hij zich over het gezin van de alleenstaande moeder Katie (Hayley Squires). De vriendschappelijke relatie tussen Daniel en Katie ontwikkelt zich op hartverwarmende wijze, waarbij vooral opgemerkt kan worden dat het acteerwerk van beide hoofdpersonen erg geloofwaardig is. Ondertussen belandt een vastberaden Daniel van de ene hachelijke situatie in de andere, en is het nog maar de vraag of hij de financiële hulp gaat krijgen die hij zo hard nodig heeft…

I, Daniel Blake is een prachtige, realistische film, die een scherpe dosis kritiek op de Britse bureaucratie herbergt. Wat ik wel jammer vond, is dat regisseur Ken Loach net iets te veel zijn best heeft gedaan om zijn anti-establishment positie duidelijk uit te dragen. Het gevolg is dat de film hier en daar iets te veel in herhaling treedt, en soms wat geforceerd overkomt. Veel wordt gelukkig weer goed gemaakt door het acteerwerk van de twee hoofdpersonen. Dave Johns speelt Daniel Blake met verve. De film voelt als geheel, ondanks het duidelijke maatschappelijke standpunt, aan als een uit het hart gegrepen noodkreet. Dat is direct haar grootste verdienste.

Beoordeling: 8/10
Filminformatie: I, Daniel Blake (2016)/100 min./Genre: Drama/Regie: Ken Loach/Cast: Dave Johns, Hayley Squires e.a.

I, Daniel Blake draait nu nog in de bioscoop

3 gedachten over “Recensie: I, Daniel Blake (2016) [Drama]”

  1. Mooie film, inderdaad! Niet de beste, maar wel degelijk. Interessant verhaal en mooie personages! Hoeveel is te veel anti-establishment? Op deze manier wordt het wel opgemerkt. Als ze hadden geminderd was het misschien zo langs de kijker heen gegaan.

Geef een reactie