Recensie: Sully (2016) [Drama]

sully

Everything is unprecedented until it happens for the first time

Uiteindelijk gaat Sully over meer dan alleen de noodlanding van een vliegtuig. Dat piloot ‘Sully’ Sullenberger (een uitstekende Tom Hanks) een toestel met 155 man aan boord veilig de Hudson in weet te manoeuvreren, weet je als kijker waarschijnlijk al voor de film aanvangt. Belangrijker is hier de waaromvraag: had de noodlanding voorkomen kunnen worden? Of, misschien nog wel belangrijker: heeft Sullenberger met zijn beslissingen onnodig levens in gevaar gebracht?

Tijdens de film ontvouwt dit debat zich langzaamaan, waarbij de contouren van het Man vs. Machine-dilemma nader vorm aannemen. Wanneer alle technische rapporten en vluchtsimulaties erop wijzen dat het toestel terug had kunnen keren naar het vliegveld, krijgt piloot Sullenberger de wind flink van voren.

sully-3

Het weerwoord is even voorspelbaar als sterk: geen enkele analyse of simulatie doet recht aan de menselijke handelingsfactor in crisissituaties. En wat is dan belangrijker, je instinct volgen en levens redden of domweg de regels gehoorzamen?

Sully behandelt deze vraag met name in het tweede gedeelte van de film, waardoor in het eerste gedeelte ruimte is voor een degelijke narratieve opbouw. Mede door middel van flashbacks wordt de spanningsboog in stand gehouden, en lopen de scènes vloeiend in elkaar over.

sully-2

Daarmee is dit op een waargebeurd verhaal gebaseerde werk nog niet per se erg uitzonderlijk of origineel uitgewerkt, maar scoort ze wel op vrijwel alle vlakken een goede voldoende.

Filminformatie: Sully (2016)/96 min./Drama,Bio/Cast: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Mike O’Malley e.a./Regie: Clint Eastwood.

Beoordeling: 7/10

Sully draait nu in de bioscoop

Samenvatting
Datum
Filmnaam
Sully (2016)
Beoordeling
31star1star1stargraygray

4 gedachten over “Recensie: Sully (2016) [Drama]”

Geef een reactie