Terugblik IFFR 2019

Het zit er weer op; na tien dagen film en debat in Rotterdam is het hoog tijd geworden weer een goede stap terug de wereld in te zetten (of juist daarbuiten?). Hoogtepunten zijn er te over, te meer omdat een aantal titels me de komende tijd nog sterk bij zullen blijven. Een screenshot uit de onbetwiste nr. #1 van mijn festivaltoer zie je alvast hierboven;)

Ik heb mijn visie(s) op IFFR 2019 eerst en vooral in de vorm van twee nabeschouwingen gegoten: één stuk verschijnt volgende maand in filmmagie, van een ander stuk kan ik de link nu al delen:

Terugblik IFFR: tussen aanwezigheid en absentie

Waar ik in bovenstaand stuk in grote lijnen terugblik, zal mijn printartikel zich concentreren op het thema ‘internetcultuur’ zoals weerspiegeld in het filmaanbod van deze festivaleditie. Zoals je in mijn online terugblik al kunt lezen, biedt de winnaar van de Tigercompetitie al een volmaakt vertrekpunt voor reflectie rond dit brede maar relevante thema.

Als je mijn stuk over Carlos Reygadas en zijn film Nuestro Tiempo eerder miste kun je dat hier terugvinden.

Als uitsmijter van deze blogpost presenteer ik met plezier mijn vijf favoriete films van IFFR 2019. Als je ook geïnteresseerd bent in de overige titels die ik ter plaatse zag kun je mijn letterboxd volgen.

  1. Long Day’s Journey Into Night (Bi Gan)

2. High Life (Claire Denis)

3. I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians (Radu Jude)

4. Manta Ray (Phuttiphong Aroonpheng)

5. Nuestro Tiempo (Carlos Reygadas)

2 gedachten over “Terugblik IFFR 2019”

  1. Al jouw vijf favorieten heb ik niet gezien. Ze stonden wel bijna allemaal op mijn shortlist, maar ja dat was in de helft van het programma het geval.

    Ik heb er uiteindelijk 21 gezien, maar ik gok dat jij op het dubbele zit. Ik vond Climax, Els Dies Que Vindran (de verrassing van het festival voor mij) en Lazzaro Felice de hoogtepunten. Ook een paar echte miskleunen gezien, daar waar de rest van zaal de films wel leken te waarderen.

Geef een reactie