Exclusief interview met Gabe Klinger, regisseur van Porto (2016)

Vorige week deelde ik het interview met Bertrand Bonello, de regisseur van de Franse thriller Nocturama (2016). Ditmaal is het de beurt aan een laatste IFFR-interview, een uitgebreid gesprek met de debuterende filmmaker Gabe Klinger (Porto, 2016).

Porto was de laatste film met een hoofdrol voor de Russische acteur Anton Yelchin (Like Crazy, de nieuwe Star Trek-trilogie). Kort na de opnames van Porto overleed Yelchin aan de gevolgen van een tragisch auto-ongeval (beknelling, red.).

Het is niet eenvoudig als je eerste full feature-film als regisseur onlosmakelijk verbonden is aan een triest gegeven van dien aard. Gelukkig neemt Porto op visueel en narratief vlak meermaals de vorm aan van een helend medicijn: de beelden zijn verstillend, rustgevend haast, het narratief poogt het proces van (positieve) herinnering binnen een relatie te reconstrueren via een niet-chronologische vertelstructuur.

Yelchin en zijn Franse tegenspeelster Lucie Lucas ontmoeten elkaar in – de filmtitel zegt het al – Porto. De relatie die zich tussen de twee ontwikkelt is er één van uiterste idealen: de angst elkaar weer te verliezen weegt op tegen het verlangen eeuwig gevangen te blijven in momenten en blikken van ultiem geluk.

Ik sprak met Klinger o.a. over de eigenzinnige cinematografie in Porto, over filmschool, inspiratiebronnen, het castingproces en de eerste ontmoeting met executive producer Jim Jarmusch (Dead ManOnly Lovers Left AlivePaterson).

De film is nu te zien in de Nederlandse filmtheaters.

Filminformatie: Porto (2016)/75 min./Genre: Drama, romantiek/Regie: Gabe Klinger/Cast: Anton Yelchin, Lucie Lucas e.a.

Meer info:  http://www.cineart.nl/films/porto

Interview met Bertrand Bonello: https://timbouwhuis.nl/exclusief-interview-bertrand-bonello-regisseur-nocturama-2016/

Interview met Katell Quillévére (Réparer les vivants): klik

2 gedachten over “Exclusief interview met Gabe Klinger, regisseur van Porto (2016)”

Geef een reactie