Filmtip #7 en recensie: Prisoners (2013) [Drama, thriller]

prisoners_film_2013

Prisoners is een ijzingwekkende thriller met een excellerende cast en een onderhuidse spanning die je niet meer loslaat.

Dit is zo’n film waarvan je hoopt dat je hem eens voor de eerste keer kunt aanzetten. Ik was al snel verkocht, maar hoe verder Prisoners vorderde, hoe verder ik dit meeslepende verhaal in werd getrokken. Keller Dover, een rouwende vader, (fantastisch gespeeld door Hugh Jackman) neemt na de ontvoering van zijn dochter Anna het lot in eigen hand, en besluit koste wat het kost de waarheid boven water te krijgen. De morele vragen die dat met zich meebrengt worden subtiel verwerkt in de film, daar Villeneuve je raakt, maar tegelijkertijd het thriller-element laat overheersen. Zeker de eerste anderhalf uur kennen ijzersterke dramastukken, waarna het laatste uur primair gereserveerd is voor de weg naar bevredigende closure.

Op zich is het uitgangspunt niet eens zo heel bijzonder, maar het is die fenomenale uitwerking die Prisoners zo goed maakt. Ten eerste het acteerwerk. De reeds genoemde Jackman speelt de beste rol die ik van hem gezien heb. Gyllenhaal overtuigt als de politieagent in gewetenstrijd. David Dastmalchian en Paul Dano zijn die verbijsterende geestesgekken die je alleen door hun gezichtsuitdrukking al versteld doen staan.

PRISONERS

Daarnaast is het camerawerk ontzettend sterk. Ik lette er niet eens specifiek op, maar de prachtige standpunten vroegen aandacht en waren tegelijk enorm functioneel. Ook de setting was fantastisch. Eigenlijk was zo’n avond als deze perfect voor het kijken. Het wordt wat kouder, de herfst laat zich voor het eerst echt voelen en Prisoners grijpt je bij de strot met vervallen, quasi-vredige huizen in bedrieglijk gewone woonwijken, en het grauwe weer doet je onwillekeurig huiveren. Daarbij speelt ook de donkere geluidsband een versterkende rol.

Prisoners duurt tweeënhalf uur, en in dat tijdsbestek trakteert Villeneuve ons op de haast vlekkeloze uitvoering van een uitstekend scenario. De acteurs hadden niet beter gecast kunnen worden en het camerawerk vormde stilistisch het grootste pluspunt.

jackman

Het voelt heel fijn weer eens een dikverdiende 10 uit te kunnen delen.

Beoordeling: 10/10
Filminformatie: Prisoners (2013)/Speelduur: 153 min./Genre: Drama, thriller, misdaad/Regie: Denis Villeneuve/Cast: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Paul Dano e.a.
Tag: filmtip

Samenvatting
Datum
Filmnaam
Prisoners (2013)
Beoordeling
51star1star1star1star1star

2 gedachten over “Filmtip #7 en recensie: Prisoners (2013) [Drama, thriller]”

    1. Die geef ik niet zomaar nee:) dat je em ook zo goed zult vinden kan ik natuurlijk niet beloven, maar hij is sowieso zeer de moeite! Zeker als je graag films ziet met Gyllenhaal erin.

Geef een reactie