Recensie: The Shape of Water (2017) [Fantasy, Romantiek]

Guillermo del Toro is terug met zijn meest intieme film sinds het prachtige Pan’s Labyrinth (2006): een visueel betoverend fantasysprookje over de ongrijpbaarheid van liefde. De Koude Oorlog is anno 1962 op zijn hoogtepunt als een monddode schoonmaakster (Sally Hawkins) zich in de kille vertrekken van een Amerikaanse legerfaciliteit over een mysterieus waterwezen ontfermt.

Vanuit het perspectief van Elisa (Del Toro kiest ervoor haar gebarentaal standaard te ondertitelen) begrijp je al snel waarom het wezen zo’n sterke aantrekkingskracht op de ingetogen protagoniste kan gaan uitoefenen. In haar directe omgeving is ze niemand, een anonieme schakel in een wereld die op ontploffen staat. Doordat ze niet kan praten voelt ze zich eenzaam en onbegrepen. Ook de paar vriendelijke zielen die ze thuis en op haar werk ontmoet (rollen van Richard Jenkins en Octavia Spencer) kunnen daar geen verandering in brengen. Het waterwezen, voor de sardonische bevelhebber van dienst (Michael Shannon) een afstotelijk monster, vult voor Elisa de leegte op van een ongezien bestaan.

Verder lezen

Beoordeling: [usr 3.5]
Filminformatie: The Shape of Water (2017)/119 min./Genre: Fantasy, Romantiek/Regie: Guillermo del Toro/Cast: Sally Hawkins, Richard Jenkins, Michael Shannon e.a.

The Shape of Water draait sinds afgelopen donderdag in de Nederlandse bioscopen

2 gedachten over “Recensie: The Shape of Water (2017) [Fantasy, Romantiek]”

Geef een reactie