Recensie: Thor: Ragnarok (2017) [Actie, Fantasy]

Voor doorgewinterde fans behoeven ze al lang geen introductie meer: de intergalactische sterren van het Marvel-universum, die in een alsmaar uitdijende filmreeks de wereld telkens opnieuw van haar ondergang dienen te redden. Thor: Ragnarok is op die regel geen uitzondering. ‘Ragnarok’ verwijst in de Noor(d)se mythologie letterlijk naar het einde der tijden. Aan Chris Hemsworth en consorten de taak om het ultieme kwaad (hier Cate Blanchett) een halt toe te roepen. 

Punten voor originaliteit scoort het script van de zoveelste Marvel-titel geen moment, maar het moet gezegd: dit vervolg op Thor (2011) en The Dark World (2013) is een vermakelijke en kundige oefening in publieksentertainment. De Nieuw-Zeelandse regisseur Taika Waititi (aangetrokken op basis van zijn indie-hit Hunt for the Wilderpeople) laat een frisse wind waaien door humor voorop te plaatsen, en alle overkoepelende metaplots niet zo serieus te nemen als de regisseurs voor hem. Met name visueel verwijst Waititi bewust of onbewust veel eerder naar tal van andere films. Geïnteresseerd als ik ben in visuele associaties dacht ik de ‘Iron Throne’ (Game of Thrones), Moria (Lord of the Rings), de Power Rangers, (het einde van) Star Wars: The Force Awakens én de ruimtespelen uit Tron: Legacy stuk voor stuk voorbij te zien komen.

Vervelen doet deze oerdegelijke formulefilm geen moment, maar het wringt wel dat de meeste diepgang in Ragnarok moet komen van onnodige 3d-projecties en tenenkrommende oneliners (‘Asgard is not a place, it’s the people’). De meeste bezoekers van deze Marvel-titel zullen precies krijgen waar ze voor komen: een dosis zorgvuldig geënsceneerd vermaak, ontdaan van nuance en vernieuwing. Dat klinkt misschien zuur, maar het zorgt er ook voor dat je Ragnarok op inhoudelijk vlak geen moment serieus hoeft te nemen. En dat is misschien maar goed ook.

Beoordeling: [usr 3]
Filminformatie: Thor: Ragnarok (2017)/129 min./Genre: Actie, fantasy, avontuur/Regie: Taika Waititi/Cast: Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Tessa Thompson e.a.

Thor: Ragnarok opent a.s. donderdag

Samenvatting
Datum
Filmnaam
Thor: Ragnarok (2017)
Beoordeling
31star1star1stargraygray

3 gedachten over “Recensie: Thor: Ragnarok (2017) [Actie, Fantasy]”

Geef een reactie