Recensie: Una Mujer Fantastica (2017) [Drama]

Een eerste impressie: Una Mujer Fantastica is een sterk opgebouwde suspense-thriller, waarin een jonge transseksuele vrouw belast wordt met de raadselachtige dood van haar oudere partner. Zonder kennis zou je in deze gedachtegang zeker enige tijd moeten kunnen meegaan. Hoe verklaar je anders het gehavende gezicht van de overledene? Het plotse vertrek van het hoofdpersonage uit het ziekenhuis, nog geen kwartier na het moment van sterven?

Ontnuchtering laat echter niet lang op zich wachten. De focus van de film blijkt niet te liggen op Marina’s daden, maar op haar seksuele identiteit. Het wantrouwen dat haar in de nasleep van Orlando’s dood ten deel valt, houdt vooral verband met de zogenaamd controversiële aard van hun relatie. Hij was 57 jaar oud, zij zal de dertig net zijn gepasseerd. Sebastián Lelio (Gloria) maakt met Una Mujer Fantastica een sociaal-kritische karakterstudie: Marina (Daniela Vega) wordt het mikpunt van menselijke veroordeling, het ongevraagde slachtoffer van haar eigen identiteit.

De familieleden van Orlando (Francisco Reyes) hebben maar met één ding moeite: Marina’s seksuele voorkeur en de transformatie die dat met zich mee heeft gebracht. Postuum kunnen zij hun afkeuren best uitspreken. Orlando was een dwaas, zijn relatie met Marina was pervers. Aanwezig zijn bij de wake en de uitvaart mag Marina niet. De familie heeft het zwaar genoeg met de verwerking van haar eigen rouw.

Marina hoort het aan en reageert. Soms zichtbaar gekwetst, soms furieus. De camera’s registreren – en oordelen niet. Als enige(n)? Una Mujer Fantastica verwordt tot een welbewust vastgelegde lijdensweg, een medium voor de pijn van een vrouw die niets verkeerd deed. Misschien is Lelio’s beroep op de pathos van de kijker hier iets te opzichtig, maar de vertolking van Vega is zo krachtig dat iedere close-up zijn authentieke sporen nalaat. Wisselende kleurenfilters en sterke camerastandpunten voorkomen daarnaast dat het in deze film enkel draait om verontwaardiging en sympathie. Let even goed op de audiovisuele finesse, de tragikomische uitschieters binnen het verfijnde script; met Una Mujer Fantastica betoont Lelio zonder meer van alle markten thuis te zijn.

Beoordeling: [usr 4]
Filminformatie: Una Mujer Fantastica (2017)/104 min./Genre: Drama/Regie: Sebastián Lelio/Cast: Daniele Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco

Una Mujer Fantastica komt morgen (31-8) uit

Samenvatting
Datum
Filmnaam
Una mujer Fantastica (2017)
Beoordeling
41star1star1star1stargray

4 gedachten over “Recensie: Una Mujer Fantastica (2017) [Drama]”

Geef een reactie