The Terminator II terug in de bioscoop!

Aanstaande woensdagavond zit ik er klaar voor: na een grove vijfentwintig jaar keert Schwarzeneggers semi-vriendelijke Terminator uit Judgment Day (1991) weer terug op het witte doek….

Niet vaak kijk ik er zo naar uit een film in 3D te gaan bekijken. Judgment Day is, en dat zeg ik zonder schaamte, met recht één van mijn favoriete actiefilms. De destijds baanbrekende visuele effecten in een exclusieve 3D re-release, dat kan toch haast niet tegen gaan vallen?

Gaat dat zien dus!

Speciaal voor de gelegenheid dook in even in mijn recensie-archief voor twee (niet eerder gepubliceerde) recensies van The Terminator (1984) en het superieure vervolg.

The Terminator

I’ll Be Back

Ja, het is met dat soort quotes (gevolgd door het aan puin rijden van een vitrine) dat the Terminator vandaag de dag nog steeds een grote glimlach op het gezicht kan toveren. Arnold Schwarzenegger is op zijn hoogtepunt als eliminatiemeester uit de toekomst, die de wereld anno ’84 opfleurt met zijn dreigende verschijning en rake oneliners. Tamelijk over de top, maar who cares?

En dat is precies datgene wat deze film voor mij nu nog leuk maakt om eens te zien. Het werk heeft voor mij immers geen nostalgische waarde, en dat werkt in de beoordeling op voorhand dus niet mee. En wat bleek, zo goed vond ik the Terminator ook helemaal niet. De visuele effecten vielen me bijvoorbeeld nogal tegen. Zeker, we spreken over dertig jaar terug, maar dat geldt (zelfs in meerdere mate) ook voor Blade Runner (1981), en die vond ik visueel schitterend. Überhaupt zien we weinig van Cameron’s sf-wereld terug in deze film. Plaats van handelen is primair planet earth, en de dystopische man vs. machine-wereld is (in wat we ervan zien) een donker hol dat enkel door een paar bliksemschichten verlicht wordt.

Het heden dan, daar zien we hoe Kyle Reese (Michael Biehn) en Sarah Connor (Linda Hamilton) op vermakelijke wijze worden opgejaagd door onze protagonist, ondertussen langzaam verhullend hoe beide personages zich vanuit het perspectief van de toekomst tot elkaar verhouden. Narratief gezien is het hier en daar net Back to the Future, ware het niet dat die film inhoudelijk nog wel een stukje ingenieuzer was dan dit vrij behapbare plotje. Wat daarbij niet meehelpt is dat Biehn en Hamilton charisma tekort komen, waardoor ik hun dramatische gesprekken in retrospectief had kunnen missen als kiespijn.

Resumerend vond ik the Terminator wel leuk, maar tegelijk ook verrassend simpel. Visueel maakt Cameron geen indruk en binnen de cast is good old Schwarzenegger de enige uitblinker.

Beoordeling: [usr 3]
Filminformatie: The Terminator (1984)/107 min./Genre: Actie, SF/Regie: James Cameron/Cast: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn, Linda Hamilton e.a.

Terminator 2: Judgment Day

Hasta la vista, baby

Zo uit m’n hoofd de derde sequel (na the Godfather II en the Expendables II, al zijn er vast meer) die ik aanwijsbaar beter vind dan het eerste deel van de betreffende serie. The Terminator II staat wat mij betreft model voor hoe je de (nagenoeg) perfecte actiefilm kunt maken.

Als er iets zichtbaar wordt in Judgment Day, dan is het wel dat Cameron hier in verhouding tot deel één een aanzienlijk budget te besteden had. Wat the Terminator niet kon laten zien (de nucleaire vernietiging) of matig naar het beeld vertaalde (de cyborg aan het einde), toont deze sequel groots en uiterst indrukwekkend. Ik voel me bijna een beetje schuldig dat ik Cameron zijn visuele beperkingen in deel één zo heb aangerekend. Hier laat hij immers zien dat hij een absolute meester is op het visuele vlak, en überhaupt binnen het filmtechnische spectrum. De cinematografie is top, camerawerk en editing zijn uitstekend, de special effects worden optimaal ingezet (met name bij T-1000) en ook de belichting zorgt voor mooie momentjes (de gang van het ziekenhuis). Ter conclusie: ik had de matige visuals van deel één nog iets meer moeten bezien in het perspectief van het beschikbare budget.

Genoeg over het filmtechnische en visuele dan, want Judgment Day levert vooral entertainment van de bovenste plank. Ik heb echt ontzettend genoten van een wederom briljante Schwarzenegger, van de fenomenale actie-en achtervolgingssequenties en van de sterke draai die in deel twee aan het verhaal wordt gegeven. Het acteerwerk zorgde ook nergens voor minpunten, waar dat in deel één wel zo was. Linda Hamilton heeft echt klasse hier, en is er wat mij betreft een stuk op vooruit gegaan ten opzichte van haar vorige rol. Michael Biehn zien we alleen in een cameo (ook nog eens alleen in de special edition) en Robert Patrick slaagt met lof voor zijn vertolking van T-1000.

Ergens wel wat jammer dat Schwarzenegger niet meer die genadeloze Terminator uit het origineel is. In het begin zijn ze er nog, de maniertjes, maar de jonge John Connor slijt ze er langzaam uit. Bovendien is Schwarzenegger hier vanaf het begin natuurlijk al anders geprogrammeerd. Deze invulling van de rol zorgt natuurlijk weer voor andere grandioze momenten, maar ergens maakt het wel dat ik the Terminator (1984) ga herwaarderen. Hier is Schwarzenegger bij vlagen zelfs een beetje wat Biehn in deel één was: een droog informatiemedium, de perfecte held zonder schaduwzijden. Maar, zoals ik al zei, het levert meer een herwaardering van de meer dystopische invalshoek van deel één, dan dat het me stoort in deel twee.

The Terminator II: Judgment Day is een weergaloze actiefilm en een visueel meesterwerk van Cameron. Rijp voor latere herziening, no problemo!

Beoordeling: [usr 4.5]
Filminformatie: Terminator 2: Judgment Day (1991)/137 min. of 152 min. (special edition)/Genre: Actie, SF/Regie: James Cameron/Cast: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong e.a.

Terminator 2 draait vanaf a.s. donderdag 24-8 in een speciale 3D re-release

3 gedachten over “The Terminator II terug in de bioscoop!”

  1. Ik heb er nooit echt iets aan gevonden. Schwarzenegger is wel een prima acteur voor de Terminator-serie. Misschien ook omdat ‘ie daar ook op de toppen van zijn kunnen zit qua acteren.

    1. Nee joh, die man kan helemaal niet acteren ;p Ik zag pas Total Recall, dat was haast pijnlijk. In The Terminator-films vind ik ‘em wel heel goed, omdat ‘ie daar écht een personage speelt, een robot die het uiteraard niet van een heel palet aan gezichtsuitdrukkingen moet hebben en alles ook nog eens op dezelfde toonhoogte uitspreekt.

Geef een reactie